Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţine că doar o parte dintre documentele referitoare la protestul din 10 august au fost declasificate şi respinge acuzaţiile de tergiversare a dosarului. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, vineri, că doar un document nu a fost declasificat, fiind vorba despre maxim două pagini din 25. De asemenea, Dan a afirmat că documentele au fost trimise Parchetului General din 31 august 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În dosarul penal privind incidentele violente ce au avut loc pe 10 şi 11 august 2018 în Piaţa Victoriei din Bucureşti, aflat pe rolul Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se efectuează în continuare urmărirea penală faţă de suspecţii menţionaţi în comunicatul de presă din data de 21 septembrie 2018, în legătură cu organizarea, conducerea, modul de intervenţie al forţelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanţilor care au participat la protestul desfăşurat în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018”, a transmis, vineri, Parchetul General.

Procurorii au precizat că, pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza şi stabilirea situaţiei de fapt, au fost audiaţi martori şi persoane vătămate nsau părţi civile, unele depunând înscrisuri şi acte medicale cu privire la vătămările suferite.

”Au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea şi au fost vizionate mediile de stocare care conţin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, suporţi depuşi la dosar de persoanele vătămate sau transmişi de către instituţiile de ordine publică sau de alte persoane juridice, activităţi care se desfăşoară în continuare”, au mai spus procurorii.

Aceştia au precizat că s-au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuţii şi au acţionat în data de 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

”Precizăm că aceste documente au fost declasificate parţial sau şi-au menţinut nivelul de clasificare şi doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate şi înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluţionarea cauzei. În contextul celor expuse anterior, Ministerul Public respinge orice potenţiale imixtiuni în desfăşurarea urmăririi penale în această cauză, precum şi acuzaţiile referitoare la tergiversarea administrării probatoriului de către procurori”, au mai transmis procurorii.

Anterior, ministrul de Interne Carmen Dan a afirmat că documentele referioare la protest au fost declasificate în proporţie de 90 la sută.

”În urma solicitării Parchetului General adresate direct Aparatului Central al MAI de a declasifica 8 documente cu referire la acţiunea din 10 august 2018, a fost constituită o Comisie, potrivit Hotărârii nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, pentru a analiza oportunitatea declasificării acestora.  În urma acestei analize, comisia a decis că un singur document nu poate fi declasificat, deoarece reprezenta o sinteză a unui document al unei alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care nu şi-a dat acordul cu privire la declasificarea acestuia”, a afirmat ministrul de Interne.

Carmen Dan a spus că celelalte 7 documente au fost declasificate total sau parţial, adică în proporţie de peste 90%.

”Au rămas mai puţin de 2 file clasificate, din totalul de 25, cât reprezentau însumat aceste documente. Repet, este vorba de solicitările adresate direct ministerului, eu neavând cunoştinţă, şi nici nu este normal să am, căror altor structuri din MAI sau din afara lui, li s-au mai făcut diverse solicitări de către Parchet. O ultimă informaţie pe acest subiect – Datele pentru care s-a păstrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau instituţii care nu şi-au dat acordul pentru declasificare”, a spus Dan, menţionând că toate documentele declasificate total sau parţial au fost înaintate unităţii de parchet din data de 31 ianuarie şi constituie probe în dosar.

”Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, în sensul că MAI nu a declasificat documentele şi de aceea nu se poate finaliza ancheta îl voi considera susceptibil de neadevăr! Aşa cum am mai declarat şi în alte rânduri, instituţia pe care o reprezint este prima interesată de lămurirea aspectelor legate de 10 august. Cu atât mai mult, Jandarmeria Română, faţă de care s-au iniţiat adevărate campanii de denigrare şi s-a pus o presiune în plus în tot acest timp”, a mai spus ministrul.

Carmen Dan susţine că ”Ministerul de Interne s-a achitat de toate responsabilităţile pentru ca acest dosar să se finalizeze”.

”Recomand Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor şi nu scuze!”, a încheiat Carmen Dan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.