Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Craiova coordonează ancheta în cazul celor doi pacienţi decedaţi la Spitalul ”Filantropia” din Craiova la câteva ore după ce li s-au făcut transfuzii de sânge, fiind făcute cercetări pentru ucidere din culpă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În dosarul penal 1725/P/2017 al Parchetului Judecătoriei Craiova se fac cercetări pentru infracţiunea de ucidere din culpă", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Potrivit sursei citate, anchetatorii au solicitat, pe lângă necropsia celor doi pacienţi morţi, expertize medico-legale suplimentare.

"În prezenta cauză penală s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale serologice de către Institutul Naţional de Hematologie Bucureşti", se precizează în comunicatul Parchetului Judecătoriei Craiova. 

Doisprezece pacienţi internaţi la Spitalul Municipal ”Filantropia” din Craiova au primit transfuzii de sânge vineri, iar la şase dintre aceştia au apărut reacţii adverse, doi murind după câteva ore de la administrare, declara, luni, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, Ştefan Popescu.

La câteva ore după administrarea transfuziei, vineri, în jurul orei 23.00, o femeie, în vârstă de 81 ani, cu patologie cardiacă, a decedat, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.00, a murit şi cel de-al doilea pacient, în vârstă de 67 ani, preot în localitatea mehedinţeană Vânju Mare.

Marţi, spitalul Municipal "Filantropia” din Craiova a fost amendat cu 25.000 de lei, un medic şi trei asistenţi fiind de asemenea sancţionaţi, în urma controlului făcut de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Potrivit DSP, nu a fost respectat intervalul orar în care se fac transfuziile, acestea făcându-se fără medicul curant, iar mai multe fişe ale pacienţilor nu au fost completate corespunzător.

"În ceea ce priveşte aceste proceduri care sunt conforme cu legislaţia în vigoare, s-a găsit o serie de nerespectări ale acestora. În primul rând, nu s-a respectat indicaţia Comisiei de Hemovigilenţă a spitalului ca transfuziile sangvine să se facă în intervalul orar 8.00-13.00, sub supravegherea medicului curant, ci s-au făcut după-amiază, când nu mai era medicul curant, ci un medic de gardă care avea în supraveghere mai multe secţii”, spunea Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

El preciza că unele fişe ale pacienţilor erau incomplete. 

”De asemenea, s-a găsit că în unele fişe erau rubrici necompletate sau incomplete, de exemplu acceptul pacientului pentru a primi transfuzia. Totodată, nu era trecută ora la care s-a început transfuzia şi nici ora la care ea s-a terminat, nu erau trecute date despre starea politransfuzabilă a pacientului, adică dacă acesta a mai primit anterior transfuzii sangvine. În această situaţie, colegii mei, conform legii, au dat mai multe amenzi. E vorba despre 25.000 lei pentru unitatea sanitară şi câte 1.000 lei pentru medicul de gardă, asistentul medical de la Unitatea de Transfuzii Sangvine a spitalului şi celor două asistente din secţie", preciza Ştefan Popescu.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în documentele medicale transmise poliţiştilor de la Secţia 1 din Craiova se arată că atât femeia în vârstă de 81 de ani cât şi bărbatul de 67 de ani au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. De asemenea, în cazul pacientului în vârstă de 67 ani, în raportul Institutului de Medicină Legală, la cauza probabilă a decesului este consemnată şi boala de care suferea bărbatul, leucemia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.