Papa Francisc a salutat, la începutul discursului rostit la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Iohannis, pe premierul Dăncilă şi pe toţi cei prezenţi, în cazul Patriarhului Daniel folosinfd formula "Cu mare iubire, îl salut pe preafericitul meu frate Daniel". "Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară", a spus Suveranul Pontif. "Invoc asupra întregii populaţii a ţării, belşugul binecuvântărilor divine şi să vă protejeze Maica Domnului. Dumnezeu să binecuvânteze România!", a spus el în finalul discursului. El a vorbit şi despre românii aflaţi în străinătate, care prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor şi muncii lor îmbogăţesc ţările în care au emigrat. "Să ne gândim la fraţii şi la surorile care sunt în străinătate. Este un act de patriotism, este un act de frăţie şi este un act de justiţie, de asemenea. Continuaţi să vă comportaţi aşa”, a mai transmis Papa Francisc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Domnule preşedinte, dorind  României prosperitate şi pace, invoc asupra dumneavoastră, asupra familiei dumneavoastră, asupra tuturor celor prezenţi ca şi de altfel asupra întregii populaţii a ţării, belşugul binecuvântărilor divine şi să vă protejeze Maica Domnului. Dumnezeu să binecuvânteze România!", a încheiat Papa Francisc.

Papa Francisc a afirmat în discursul susţinut la Palatul Cotroceni că se află în România la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea şi că acest moment este unul prielnic pentru o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani scurşi de la momentul în care România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi cea religioasă.
 
"“Mă bucur să mă aflu în frumoasa voastră ţară la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când a aderat la Uniunea Europeană, deţine preşedinţia rotativă la Consiliul Uniunii Europene. Momentul acesta este prielnic pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani care s-au scurs de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă acestea, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare”. a transmis Papa Francisc.
 
El a remarcat că în acest timp România s-a angajat să îşi construiască un proiect democratic şi a recunoscut paşii mulţi pe care ţara noastră i-a făcut în această direcţie.
 
“În acest timp, România s-a angajat să îşi construiască un proiect democratic prin pluralismul forţelor politice şi sociale şi prin dialogul lor reciproc, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrare deplină a ţării în scenariul internaţional mai amplu.E important să recunoaştem mulţii paşi pe care România i-a făcut pe acest drum, inclusiv în mijlocul unor mari dificultăţi şi lipsuri, voinţa de a progresa în diferitele sectoare ale vieţii civile, sociale şi ştiinţifice a descătuşat multe energii şi inventivitate,  a eliberat numeroase forţe creatoare, altădată ţinute captive şi a dat un nou avânt multor iniţiative, împingând ţara spre secolul XXI”, a mai spus Sfântul Părinte.
 
Papa Francisc a încurajat România să continue munca de consolidare a instituţiilor pentru a răspunde aspiraţiilor legitime ale cetăţenilor.
 
“Vă încurajez să continuaţi munca de consolidare a structurilor şi a instituţiilor necesare nu numai pentru a răspunde aspiraţiilor legitime ale cetăţenilor, dar şi pentru a stimula şi a crea condiţiile ca poporul vostru să îşi manifeste întreg potenţialul şi ingeniozitatea de care ştim că este capabil. Trebuie să recunoaştem în acelaşi timp că transformările generate de deschiderea spre o nouă eră au adus cu sine odată cu beneficiile şi apariţia unor inevitabile obstacole de depăşit şi a unor consecinţe nu întotdeauna uşor de rezolvat pentru a păstra stabilitatea socială şi pentru buna administrare a teritoriului”,a explicat Sanctitatea Sa.
 
Papa Francisc a adus un omagiu sacrificiului făcut de românii care au emigrat şi care au îmbogăţit ţările respective prin valorile şi prin munca lor. 
 
“Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii şi fiice ai României, care prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor şi muncii lor îmbogăţesc ţările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor îşi ajută familiile care au rămas în patrie. Să ne gândim la fraţii şi la surorile care sunt în străinătate. Este un act de patriotism, este un act de frăţie şi este un act de justiţie, de asemenea. Continuaţi să vă comportaţi aşa”, a mai transmis Papa Francisc.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.