Paisprezece persoane au fost reţinute de procurori în dosarul privind vânzarea online, în special în SUA, a unor medicamente aflate sub control special şi scoase din circuitul legal cu ajutorul unor farmacişti, în care prejudiciul se ridică la aproximativ 55 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma celor 47 de percheziţii făcute joi în judeţele Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud vizând gruparea specializată în trafic de droguri de risc şi de mare risc, peste 20 de persoane au fost duse la audieri la DIICOT Cluj.

La finalul audierilor, care s-au prelungit până în noaptea de joi spre vineri, au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 14 persoane, auzate de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi complicitate şi scoatere din ţară de droguri de mare risc. Acestea vor fi duse vineri în instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit Poliţiei Române, în perioada 2012-2018 membrii grupării au vândut, în special în SUA, medicamente aflate sub control special, conform legii, precum Codeină, Xanax sau Diazepam. Acestea ar fi fost scoase din circuitul legal prin intermediul unor farmacii din Cluj şi Bistriţa, cu ajutorul unor farmacişti, folosindu-se, printre altele, de reţete falsificate.

Comenzile clienţilor erau preluate online, printr-un call-center din Cluj. Membrii grupării simulau controalele medicale, convingându-i pe clienţi că au fost consultaţi de un medic real. Aceştia trimiteau comenzile sub forma unor scrisori poştale către clienţi din SUA, iar banii erau primiţi prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin.

Prin intermediul unor conturi off shore şi a unor firme pe care le controlau direct, membrii grupării ar fi disimulat adevărata provenienţă a banilor, creând aparenţa obţinerii legale a unor venituri, conform anchetatorilor.

Prejudiciul creat se ridică la aproximativ 55 de milioane de lei.

Investigaţiile au început în urmă cu patru ani, acestea fiind desfăşurate cu ajutorul autorităţilor americante DEA Drug Enforcement Administration.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.