Alianţa Pacienţilor Cronici din România a trimis, marţi, o scrisoare deschisă autorităţilor din sistemul sanitar, dar şi Guvernului şi Avocatului Poporului, intitulată "Birocraţia ucide pacienţii. Pacienţii cronici mor cu zile, autorităţilor nu le pasă!", prin care cer să fie aprobată urgent includerea pe lista de compensate a unor noi medicamente, altfel viaţa bolnavilor este în pericol, aşa cum a fost recent cazul "domnului Niţă", care a murit aşteptând tratamentul salvator.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cancerul din sistemul sanitar românesc metastazează, pe zi ce trece, tot mai multe specialităţi. Ministerul Sănătăţii este preocupat de plase la geamuri şi de infecţiile nosocomiale, a uitat de bolnavi şi de medicamentele acestora. De două ori a fost în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru introducerea de medicamente noi. Sunt 20 de medicamente, dintre care şapte salvatoare de vieţi, iar restul care ameliorează mult viaţa bolnavilor. Sunt între şapte şi 14 medicamente oncologice care dispar din tratamentul oncologic, din timp în timp", a declarat Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR). El a mai spus că 165 de pacienţi şi-au câştigat dreptul la medicamente în justiţie în ultimii ani.

Avocatul Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Dan Cimpoieru, a prezentat cazul "domnului Niţă", care a murit, în urmă cu două săptămâni, după ce a dat statul în judecată pentru a-şi primi medicamentele.

"Nu a apucat să câştige. A murit. Ca el sunt mulţi pacienţi care nu îşi primesc medicamentele, în lipsa publicării în Monitorul Oficial a unui proiect de Hotărâre de Guvern", a spus Dan Cimpoieru.

Avocatul a arătat că, în România, bolnavii trebuie să meargă la judecător să-şi ia medicamentele, şi nu la medic.

"Suntem unicat în România pentru că bolnavii merg la judecător să-şi ia medicamentele, şi nu la medic. În decembrie 2015, România trebuia să introducă pe lista de compensate medicamentul Bosutinib, singurul medicament aprobat pentru leucemia mieloidă cronică, rezistentă la două linii de tratament. Domnul Niţă a aşteptat. Apoi, s-a adresat instanţei. În 14 iulie a murit. La trei zile de la deces, domnul Niţă a primit răspunsul de la Ministerul Sănătăţii. «Având în vedere petiţia dumneavoastră, transmisă Ministerului Sănătăţii, vă comunicăm că petiţia dumneavoastră a fost direcţionată către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDM). Concluziile analizei vă vor fi făcute cunoscute de ANMDM»", a spus avocatul Dan Cimpoieru.

Situaţia este la fel de dramatică şi pentru alţi pacienţi cu scleroză multiplă, hemofilie, afecţiuni hepatice şi autoimune, au susţinut reprezentanţii Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

ACPR a prezentat şi cazul unei paciente cu scleroză multiplă, care a relatat că a făcut peste o mie de injecţii în picior, în condiţiile în care există un tratament inovativ cu pastile. Femeia a povestit că mai are libere pentru injecţii doar mâinile şi abdomenul şi că îi este foarte greu.
 
"Sper ca Ministerul Sănătăţii să aprobe noul tratament, care nu mai înseamnă injecţii, ci pastile", a spus pacienta.

Avocatul APCR a explicat cum 165 de bolnavi şi-au câştigat dreptul la viaţă în instanţă, în perioada 2014-2015.

"Trăim un sentiment de incertitudine cauzat de neputinţa celor care ar fi trebuit să asigure accesul la investigaţii şi tratamente, a celor care ar fi trebuit să asigure continuitatea tratamentelor pacienţilor din România, a celor care ar fi trebuit să elaboreze planuri şi strategii viitoare, nu să se ocupe de managementul spitalelor! Putem spune că avem un minister al bolilor, nu al Sănătăţii. În perioada 2014-2015, cu sprijinul asociaţiei Alianţa Pacienţilor Cronici din România, 165 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostată, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de ţesuturi moi) şi alte boli cronice (scleroză multiplă, artrită idiopatică juvenilă) şi-au câştigat dreptul la viaţă. Astfel, prin 17 hotărâri judecătoreşti, pronunţate în cadrul procedurii ordonanţei preşedinţiale, Curtea de Apel Bucureşti a obligat autorităţile responsabile - Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - să asigure pacienţilor reclamanţi tratament gratuit cu medicamente inovative", a spus avocatul APCR.

Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au întârziat în mod nejustificat să actualizeze lista medicamentelor compensate, deşi Directiva Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988 prevede la art. 6 alin. (1) că autorităţile competente ale statelor membre UE sunt obligate să adopte o decizie privind includerea sau neincluderea unui medicament pe lista de compensate în termen de maximum 180 de zile de la data depunerii cererii de către producător, se arată în scrisoare deschisă adresată autorităţilor de către APCR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.