Pacienţii cu boli grave precum afecţiunile oncologice, cele cardiovasculare, hepatita C sau scleroza multiplă vor avea acces la toate medicamentele destinate lor, şi nu la un singur tratament, aşa cum era stabilit până acum, a decis Guvernul printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, în şedinţa de marţi a fost aprobată o Ordonanţă de Urgenţă, la propunerea Ministerului Sănătăţii, privind accesul neîngrădit la terapii pentru pacienţii cu afecţiuni grave.

Prin acest act normativ, se asigură accesul pacienţilor cu afecţiuni grave, adică boli rare, hepatită C, afecţiuni cardiovasculare sau scleroză multiplă la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, în concordanţă cu starea sănătăţii pacienţilor, şi nu la un singur tratament aşa cum era reglementat până acum.

Pentru pacienţi nu va exista nicio contribuţie personală, iar diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv per pacient se va datora de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlul de contribuţie trimestrială, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ministerului Sănătăţii a oferit anul trecut, prin mai multe modificări legislative, acces mai facil pacienţilor cu boli grave la serviciile medicale şi au fost introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite 13 molecule noi pentru tratarea pacienţilor cu boli rare. De asemenea, ministerul a avizat şi 12 centre de expertiză în boli rare la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Craiova, Zalău, Iaşi, Oradea şi Mureş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.