Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, procedurile privind înregistrarea naşterilor, iar mamele care nu au acte de identitate vor putea obţine certificatul de naştere pentru copil în urma unei aprobări a primarului şi cu avizul prealabil al serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, arată Ministerul Afacerilor Interne, cel care a iniţiat actul normativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demersurile pentru înregistrarea naşterii copilului vor putea fi făcute în 30 de zile, faţă de 15 zile, aşa cum se întâmpla legislaţia de până în prezent.

Până acum, mamele care nu deţineau un act de identitate sau nu au avut niciodată un certificat de naştere şi nu îşi puteau dovedi identitatea trebuiau să treacă printr-o procedură de înregistrare tardivă a naşterii pe cale judecătorească. În acest timp expira şi termenul de 15 zile pentru înregistrarea copilului şi era necesară o nouă procedură de înregistrare tardivă a naşterii şi pentru noul născut.

Modificările adoptate prin ordonanţa de urgenţă 33/2016 a Guvernului permint posibilitatea ca noul născut să obţină certificatul de naştere în baza unei aprobări a primarului şi cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al municipiului Bucureşti, arată Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

De asemenea, pentru înregistrarea tardivă a naşterii pe cale judecătorească nu va mai fi necesară o expertiză medico-legală, lucru care ar fi îngreunat procesul, în cazul în care există certificat medical constatator al naşterii.

„În ceea ce priveşte copiii instituţionalizaţi se vor elibera acte de identitate în care se înscrie domiciliul sau reşedinţa la adresa instituţiei sau a centrului unde sunt instituţionalizaţi. De asemenea, persoanele care sunt internate într-o unitate sanitară pot solicita eliberarea unui nou act de identitate serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia se află instituţia sanitară”, mai arată MAI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.