Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că foarte mulţi producători şi procesatori din România au stocuri foarte mari, afirmând că acest lucru se întâmplă la lapte şi produse lactate, la carne de pui, legume şi carne de vită. El crede că şi stocurile la cereale vor fi suficiente până la noua recoltă, una care va fi foarte slabă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Agriculturii a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, cum stă România cu stocurile de alimente şi dacă pot lipsi unele alimente din cauza secetei.

“Sunt suficiente stocuri, noi le monitorizăm în continuare.  Foarte mulţi dintre producătorii noştri şi procesatorii noştri au stocuri foarte mari, care nu sunt vândute şi au probleme cu acest lucru. Pentru că s-a schimbat comportamentul de cumpărare foarte mult şi datorită restricţiilor de mişcare, dar nu numai, s-a închis tot ceea ce înseamnă Horeca, foarte mulţi dintre producători aveau nişată producţia exact pe acest domeniu. La lapte şi produse lactate avem nişte stocuri foarte mari, procesatorii încep să plătească tot mai puţin litrul de lapte pentru că nu mai au ce să facă, nu mai au unde să-l proceseze şi să-l depoziteze, au stocuri foarte mari. Carne de pui, legume, carne de vită, sunt câteva sortimente la care avem stocuri foarte mari”, a spus ministrul.

El a precizat şi că stocurile pentru cereale vor fi suficiente până la noua recoltă despre care a afirmat că va fi foarte slabă.

“Stocurile pentru cereale vor fi suficiente până la noua recoltă, care din păcate va fi foarte slabă, dacă va fi 50-60% va fi foarte bine. În anii foarte buni când a plouat, am produs la 9 milioane de tone de grâu. Consumul intern este de între 2,5 şi 3 milioane. Pentru panificaţie cam 2,2 milioane, restul pentru cei care procesează şi care lucrează în domeniul panificaţiei. Dacă va fi jumătate, va fi undeva la 5,6 milioane. Deci consumul intern va fi acoperit, va trebui să avem grijă să ţinem cerealele în ţară. Şi avem această asigurare din partea celor care fac export şi import cu cereale, am făcut o înţelegere, noi o să ne ţinem de cuvânt, sper că şi domniile lor se vor ţine de cuvânt, dacă nu, avem acest instrument, extrem sigur, prin care putem să sistăm exporturile. Nu am dori să ajungem iar în acea situaţie”, a precizat Adrian Oros.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.