Organizaţiile studenţeşti au propus, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, limitarea mandatelor rectorilor la două, păstrarea unei forme de verificare la nivel naţional a titlului de doctor, includerea în codurile de etică universitară a definiţiilor pentru noţiunile de hărţuire şi hărţuire sexuală, decontarea transportului public şi feroviar la 75%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis, printr-un comunicat de presă, că în cadrul discuţiei au fost prezentate mai multe subiecte.
 
Astfel, ANOSR a propus creşterea ponderii reprezentării studenţilor în alegerea rectorilor la 25%, în vederea consolidării statutului studenţilor de beneficiari direcţi ai actului educaţional şi parteneri cu drepturi egale ai comunităţii universitare. O altă propunere a fost corelarea cuantumului subvenţiei acordate burselor studenţeşti cu fluctuaţiile economice, astfel încât creşterea subvenţiei să nu se realizeze într-un mod arbitrar, ca o modalitate de compensare periodică, odată la câţiva ani, a unor nevoi care se modifică anual, ci prin adaptare constantă la realitatea economică.
 
Studenţii au mai solicitat limitarea mandatelor rectorilor la maximum două şi maximum opt ani, dar şi păstrarea unei forme de verificare la nivel naţional în ceea ce priveşte acordarea titlului de doctor şi a atestatului de abilitare, prin existenţa unei structuri cu rol în standardizarea practicilor de la nivel naţional, care să asigure o garanţie suplimentară privind semnificaţia acestor realizări şi a recunoaşterii pe care statul le-o oferă.
 
“Înfiinţarea unei comisii consultative a Ministerului Educaţiei, cu rol în supervizarea şi gestionarea serviciilor sociale studenţeşti (CNSSS - Comisia Naţională pentru Servicii Sociale Studenţeşti), apte să evalueze la nivel naţional şi să propună recomandări privind funcţionarea căminelor, cantinelor, centrelor de consiliere şi orientare în carieră, să implementeze programul naţional de reducere a abandonului universitar, să elaboreze proiectul de strategie naţională privind dimensiunea socială a învăţământului superior, adoptat de Ministerul Educaţiei, sau să analizeze şi să formuleze recomandări privind îmbunătăţirea politicilor naţionale şi instituţionale de sprijinire a serviciilor sociale studenţeşti”, se arată în comunicat referitor la o altă propunere a ANOSR.
 
Studenţii au mai solicitat ministrului Educaţiei asigurarea unui standard minim în ceea ce priveşte consilierea psihologică şi orientarea în carieră prin creşterea raportului dintre numărul de consilieri în carieră sau psihologi şi numărul de studenţi ai fiecărei universităţi, clarificarea mecanismelor legale pentru accesul organizaţiilor studenţeşti în spaţiile universitare în vederea organizării de activităţi extracurriculare, menţinerea nemodificată a taxelor de studii pe durata şcolarităţii, asigurarea locurilor de practică de către universităţi pentru toţi studenţii. 
 
ANOSR a mai cerut includerea în codurile de etică universitară şi deontologie profesională a definiţiilor pentru noţiunile de ”hărţuire” şi ”hărţuire sexuală”, precizând că aceste fenomene sunt încă prezente în mediul universitar, dar şi stabilirea unor mecanisme de protecţie a victimelor şi corelarea abaterilor disciplinare şi de etică în zona hărţuirii cu sancţiuni specifice. 
 
De asemenea, studenţii au mai solictat accesul gratuit la biblioteci. 
 
La întâlnire a fost prezentă şi o delegaţie a Uniunii Studenţilor din România.
 
Potrivit unui comunicat al Uniunii, în cadrul întâlnirii a fost adus în discuţie actualul proiect de Legii Educaţiei. Studenţii au cerut posibilitatea convocării Senatului Universitar de către studenţii senatori, dacă aceştia decid în unanimitate, reforma în materia stagiilor de practică prin măsuri precum: posibilitatea echivalării acestora cu stagii de internship la nivel naţional, dat fiind faptul că anumite centre universitare nu recunosc activităţile de practică remunerate ca stagii propriu-zise, dar şi mărirea duratei acestor stagii, pentru ca perioada în care acestea sunt desfăşurate să permită dobândirea calităţilor-cheie ce fac obiectul specificului pe care stagiul îl promovează, stimularea activităţii de cercetare si orientarea către parteneriatele între mediul public şi cel privat, demers ce ar aduce beneficii de finanţare - ofertă competitivă de burse pentru cercetători şi avantajul transferului de tehnologie, pentru creşterea standardelor din învăţământ.
 
Uniunea Studenţilor a anunţat că doreşte creşterea procentului de decontare a transportului public şi feroviar la 75% pentru studenţii din România, dar şi ca acordarea titlului de doctorat să fie exclusiv regăsită în atribuţiile Universităţii, cu păstrarea CNATDCU ca organ abilitat în materie de pronunţare asupra sesizărilor de plagiat.
 
Uniunea Studenţilor a propus implementarea unor politici coerente pentru promovarea egalităţii de şanse sub formă de strategii punctuale aplicate la nivel de unitate de învăţământ superior, în consecinţă, alocarea unui număr de 15 locuri neredistribuibile şi bugetate pentru studenţii cu dizabilităţi sau care provin din medii defavorizate precum şi crearea unei strategii de internaţionalizare a ofertei academice naţionale. 
 
“De-a lungul timpului s-a dovedit faptul că o bună colaborare a decidenţilor cu reprezentanţii studenţilor este un real real câştig pentru ambele părţi. Doamna ministru şi-a arătat deschiderea faţă de noi, iar acest aspect ne oferă speranţa îmbunătăţirii sistemului de învăţământ românesc. Alături de colegii mei am prezentat problemele cu care studenţii se confruntă în prezent, am oferit contextul internaţional şi exemple de bune practici din afară şi am propus soluţii în acest sens”, a declarat Ina Nimerenco, preşedintele Uniunii Studenţilor din România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.