Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC)din România reclamă încălcarea drepturilor pacienţilo, făcând referire la faptul că în continuare sunt internate doar urgenţele, că taţii nu-şi pot vedea copiii nou-npscuţi sau că mulţi pacienţi cronici nu au dreptul de a se prezenta la spitalele unde se tratau, acestea fiind unităţi COVID. COPAC reclamă inclusiv faptul că pacienţilor care mor de coronavirus li se expun si celelalte boli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra situaţiei continue de încălcare a drepturilor pacienţilor. Chiar dacă în alte domenii, lucrurile au fost relaxate, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în sistemul de sănătate”, a transmis, joi, rintr-un comunicat de presă COPAC.

Organizaţia a întocmit o listă de încălcări ale drepturilor pacienţilor:

- În continuare sunt internate doar urgenţele. Pacienţii sunt amânaţi până după 15 iunie. 

- Aparţinătorii pacienţilor nu le este permis accesul în unităţile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, naşteri, etc.). Tăticii nu îşi pot vedea copiii nici chiar dacă îşi fac testul COVID, iar unele mame îşi aşteaptă disperate micuţii abia după ce iese rezultatul la test.

- Pacienţii sunt puşi pe drumuri pentru a-şi lua tratamentul chiar dacă sunt cazuri care nu pot face acest lucru şi nu pot fi luate de familie. 

- Pacienţii cu boli infecţioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID sau suport. 

- Încălcarea confidenţialităţii diagnosticului pacientilor morţi de covid, prin menţionarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar şi după moarte.
Organizaţia transmite că, dacă în luna martie când nu seştia exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze.

”Autorităţile trebuie să înţeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulţi pacienţi şi nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situaţie extremă: interzicem orice drept şi nu ne gândim niciun moment la binele pacienţilor. Se pare că ne-am pierdut şi bunul simţ şi orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă ca reprezentanţi ai pacienţilor acest lucru ni se pare de neacceptat. NU mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienţilor şi vă solicităm urgent să luaţi măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

COPAC solicită Ministerului Sănătăţii să ia de urgenţă măsuri pentru a nu mai fi încălcare drepturile pacienţilor prin adoptarea unor reglementări care să găsească soluţii la aceste probleme expuse.

Totodată, COPAC roagă Avocatul Poporului să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienţilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.