Asociaţia Familiilor Numeroase (ASFANU), organizaţie neguvernamentală care promovează, susţine şi reprezintă interesele familiilor cu cel puţin trei copii, solicită public „adoptarea cat mai urgentă a Cardului Naţional al Familiei Numeroase, un instrument care să ateste calitatea de familie numeroasă şi să compenseze o parte din cheltuielile familiei prin reduceri de preţ acordate de instituţii publice si private”. Conform datelor publicate de asociaţie, o familie cu trei copii are nevoie de 11.750 de lei lunar pentru coşul minim de consum pentru un trai decent, în timp ce în cazul unei familii cu şapte copii suma se ridică la 18 838 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Asociaţia Familiilor Numeroase face publice, într-un comunicat transmis joi, date privind coşul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile cu trei sau mai mulţi copii din România. ASFANU a calculat costurile pentru un trai decent în cazul familiilor numeroase, pornind de la datele publicate de Fundaţia Friedrich Ebert şi Syndex România potrivit cărora coşul minim de consum pentru un trai decent în cazul unei familii cu doi copii este de 9978 lei. 
Astfel, conform datelor furnizate de asociaţie, coşul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile numeroase din România este de 11 750 lei în cazul familiilor cu trei copii,  13 522 lei pentru o familie cu patru copii, 15 294 lei în cazul familiilor cu cinci copii, 17 066 lei pentru familiile cu şase copii, în timp ce o familie cu şapte copii are nevoie de 18 838 lei lunar pentru asigurarea unui trai decent.
„Asociaţia Familiilor Numeroase subliniază necesitatea adoptării de măsuri care să sprijine cu adevărat părinţii care aleg să aibă mai mulţi copii, prin compensarea unor costuri legate de educaţia, creşterea şi îngrijirea copiilor. De aceea, ASFANU solicită adoptarea cat mai urgentă a Cardului Naţional al Familiei Numeroase, un instrument care să ateste calitatea de familie numeroasă şi să compenseze o parte din cheltuielile familiei prin reduceri de preţ acordate de instituţii publice si private, aşa cum se întâmplă deja în multe state UE” se arată în comunicatul organizaţiei.
Reprezentanţii acesteia subliniază că „în medie, o familie numeroasă nu poate susţine real valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent”, arătând că „în termeni reali, pentru a atinge nivelul de venituri indicat de coşul minim de consum pentru un trai decent, o familie cu 3 copii ar trebui să câştige lunar echivalentul a 5,6 salarii minime pe economie, iar o familie cu 4 copii echivalentul lunar a 6,5 salarii minime pe economie”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.