Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care conţine o serie de măsuri privind răspândirea pestei porcine africane, în condiţiile în care mai multe focare ale acestei boli au apărut în ţări vecine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile vizează prevenirea şi detectarea imediată a pestei porcine africane, în vederea supravegherii pasive atât la porcii domestici, cât şi la mistreţi, întărirea şi îmbunătăţirea măsurilor de biosecuritate în fermele de porci, precum şi intensificarea controalelor la punctele de intrare în România de la frontiera cu Ucraina şi cu Moldova, pentru a preîntâmpina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată.

Necesitatea OUG este justificată prin faptul că pesta porcină africană are o evoluţie rapidă, nu există vaccin, iar pentriu porcii care se îmbolnăvesc mortalitatea este de 100%.

Astfel, în cazul în care ANSVSA confirmă un focar de pestă porcină pe teritoriul unui stat vecin, va începe vânarea organizată a animalelor sălbatice pe adâncimea de 500 metri de la fâşia de protecţie a frontierei de stat către interior, pentru frontiera de uscat, şi de la limita terenului inundabil, pentru frontiera de apă.

”În situaţii de excepţie, motivate de menţinerea biodiversităţii faunei sălbatice şi de păstrarea echilibrului ecologic, administratorul, la propunerea autoritaţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, aprobă prin ordin restrângerea sau extinderea perioadei de vânătoare la unele specii de interes cinegetic”, precizează Guvernul.

În cazul în care este confirmat un focar al bolii pe suprafaţa unui fond cinegetic, perioada de vânare a mistreţilor se extinde pe întreaga perioadă a anului.

”Începând cu luna ianuarie 2014, Uniunea Europeană se confruntă cu o boală transfrontalieră extrem de gravă a suinelor domestice şi sălbatice –pesta porcină africană (PPA) – boală foarte greu de eradicat dacă pătrunde într-un teritoriu şi care implică eforturi financiare şi de personal deosebite. Controlul bolii implică cheltuieli mari, determinate de două aspecte: cele referitoare la combaterea răspândirii bolii şi cele determinate de pierderile producătorilor cărora li se aplică restricţii la comerţul intracomunitar şi la export”, mai precizează sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.