Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor în drept acordat lui Gabriel Oprea în martie 2001, în urma deciziei finale a Consiliului General al CNATDCU prin care s-a confirmat că teza de doctorat a fost plagiată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Se retrage titlul de doctor în domeniul drept, acordat domnului Oprea M. Gabriel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3467/16.03.2001", se arată în ordinul ministrului, postat pe site-ul MENCS.

Potrivit documentului emis joi, Direcţia Generală Învăţământ Superior din cadrul MENCS comunică ordinul Universităţii Bucureşti, care îl va duce la îndeplinire, precum şi lui Gabriel Oprea.

Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a declarat, joi, pentru News.ro, că CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea ca fostului vicepremier să îi fie retras titlul de doctor, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, confirmând că a primit decizia. 

Consiliul General al CNATDCU a menţinut decizia luată luni de Comisia de Contestaţii, care a stabilit că Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, declara, luni, pentru News.ro că membrii Comisiei de Contestaţii din cadrul consiliului au respins contestaţia lui Gabriel Oprea la decizia de plagiat din 1 august.

După decizia de luni a Comisiei de Contestaţii a CNATDCU, Gabriel Oprea a afirmat, pe Facebook, că va merge în instanţă pentru a demonstra că nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

"În contestaţia depusă la CNADTCU am vorbit despre mai multe lucruri care nu sunt în regulă şi care mă fac să cred că decizia luată de acest organism nu este una corectă. Voi merge mai departe şi voi cere Justiţiei să analizeze toate aceste aspecte. (...) Dacă am făcut ceva ilegal, să fiu sancţionat. Dar să se dovedească mai întâi ce articole am încălcat şi din ce legi. Iar dacă nu am încălcat nicio lege, atunci de ce să fiu sancţionat?", a scris Oprea, pe Facebook.

El susţine că în cazul său "legea a fost aplicată retroactiv", pentru că situaţia sa a fost evaluată după o lege intrare în vigoare la 10 ani după ce el şi-a finalizat studiile, nu după legea în vigoare în 2000, când a susţinut teza.

Oprea afirmă şi că are două hotărâri emise de instituţiile statului român "care se bat cap în cap", făcând referire la o hotărâre a ANCSI, care atestă faptul că “suspiciunea de plagiat nu se confirmă“ în cazul său, precum şi o hotărâre CNATDCU, care atestă plagiatul.

Gabriel Oprea le contestă şi expertiza celor care i-au evaluat lucrarea, spunând despre ei că nu au legătură cu domeniul juridic, în care el şi-a susţinut teza. "Ca să nu mai spun că unul dintre membrii acestei Comisii de etică nici măcar nu a terminat facultatea, fiind încă student la Geografie", completează fostul vicepremier, pe Facebook. 

Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată "Plângerea prealabilă - perspectiva istorică”, în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, avându-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzaţiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Şercan a scris că întreaga lucrare a acestuia nu conţinea niciun citat cu ghilimele, având paragrafe şi pagini întregi copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu, şi, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. În investigaţia jurnalistei Emilia Şercan se arată că şi istoricul Nicolae Iorga este preluat în citate ample fără să fie citat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.