Premierul Ludovic Orban a declarat că numărul de paturi la terapie intensivă la „Matei Balş” va creşte şi că a avut o discuţie cu directorul de la Spitalul Universitar ca să pună la dispoziţie medici anestezişti şi asistente, astfel încât să poată fie puse în funcţiune paturile existente. El a adăugat că la Spitalul Witting sunt în curs de amenajare 12 locuri la terapie intensivă şi va creşte numărul de locuri de terapie intensivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De la începutul epidemiei am căutat sistematic să creştem capacitatea de tratare a românilor în spitale. La Bucureşti, ştiţi foarte bine că ne-am mobilizat şi avem Asociaţia Dăruieşte Viaţă care a făcut o investiţie la Elias, ne-am mobilizat şi am reuşit să operaţionalizăm paturile de la terapie intensivă de la Elias. De asemenea, vom creşte numărul de paturi la Matei Balş. În acest sens am avut o discuţie şi cu directorul Spitalului Universitar, domnul doctor Cătălin Cîrstoiu, ca să pună la dispoziţie specialişti ATI, medici anestezişti, asistente medicale pentru a putea pune în funcţiune paturile care există. Sunt dotate cu tot ce trebuie, e nevoie doar de specialişti”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat luni despre subiect.

Premierul a precizat că în mai multe judeţe au fost luate măsuri, astfel încât să nu existe o problemă privind pacienţii bolnavi de COVID-19 care au nevoie de tratare la terapie intensivă.

„De asemenea, ştiţi foarte bine că am luat decizia ca Spitalul Witting să devină spital COVID. La Spitalul Witting sunt în curs de amenajare 12 locuri la terapie intensivă şi aici vom creşte numărul de locuri de terapie intensivă. Problema esenţială pe care o avem este ca niciun pacient, care are nevoie de tratare la terapie intensivă, să nu rămână fără această posibilitate. Pentru a realiza acest lucru, pe lângă creşterea capacităţii, nu numai în Bucureşti, v-am explicat doar de creşterea capacităţii în Bucureşti. Dar la Braşov, de exemplu, s-a făcut un Spital modular similar celui de la Elias, lângă spitalul judeţean, care urmează să fie pus în funcţiune săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare şi care va asigura un număr de cel puţin 14 locuri suplimentare de terapie intensivă. La Cluj a crescut capacitatea de tratare, la Iaşi suntem pregătiţi cu creşterea capacităţii de tratare în terapie intensivă”, a explicat Orban.

Şeful Executivului a adăugat că, în prezent, numărul pacienţilor la ATI este aproape de 500, iar capacitatea locurilor la terapie intensivă este de aproximativ 1.000 de locuri. Asta înseamnă că este utilizată capacitatea la jumătate, a conchis premierul.

„Gândiţi-vă că numărul de locuri în terapie intensivă existent astăzi este în jur de 1.000 de locuri. Va creşte în continuare acest număr de locuri. Nu a fost niciodată atinsă capacitatea. Şi astăzi avem mai puţin de 500 de români trataţi la terapie intensivă, ceea ce înseamnă utilizarea la jumătate a capacităţii. În cazul în care, într-un anumit judeţ sau în Bucureşti, unde sunt mai multe cazuri, se ajunge în situaţia să nu existe locuri disponibile avem plan de deplasare a pacienţilor, fie prin salvări, fie prin elicopter, dacă sunt cazuri mai grave, astfel încât niciun român să nu ajungă în situaţia de a nu putea beneficia de serviciile medicale din terapie intensivă”, a completat Ludovic Orban.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 733 de cazuri noi de COVID-19, bilanţul îmbolnăvirilor fiind de 70.461 de persoane infectate. De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 38 de decese, totalul fiind 3.029. 497 de pacienţi sunt la ATI. Judeţele Bistriţa Năsăud, Caraş - Severin, Ialomiţa, Satu Mare, Sălaj şi Vrancea nu au înregistrat niciun caz nou de infectare cu noul coronavirus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.