Premierul Ludovic Orban a declarat joi, după întâlnirea cu reprezentanţii ministerelor, ai AEP şi ai INSP, că speră ca săptămâna viitoare să poată fi aprobat un ordin comun privind regulile de protecţie împotriva COVID-19 în campania electorală şi în ziua votării, pe 27 septembrie, la alegerile locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am evidenţiat în amănunt toate procedurile care se derulează, insistând foarte mult asupra modului în care se lucrează, solicitând promptitudine, de la recoltarea exudatului faringian de ambulante, în cazul formelor uşoare. Toate procedurile apoi care se fac după momentul recoltării. Informarea imediată a pacienţilor care sunt diagnosticaţi pozitiv sau negativ. Dispunerea măsurilor, în cazul celor diagnosticaţi pozitiv, care înseamnă evaluarea în cursul a 48 de ore. Evident un accent deosebit pe viteza anchetei epidemiologice, astfel încât DSP să poată lua măsurile de carantinare sau autoizolare la domiciliu”, a afirmat Ludovic Orban după videoconferinţa cu prefecţii şi şedinţa de lucru cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii, de Interne, INSP şi AEP pentru regulile de protecţie în campania electorală şi la alegerile locale.

El a adăugat că instituţiile implicate în organizarea alegerilor vor realiza un document, un ordin comun, pe care îl va prezenta partidelor politice şi care speră să fie aprobat la începutul săptămânii viitoare.

„A doua întâlnire a fost una cu Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, AEP şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru a defini foarte clar regulile de protecţie a sănătăţii pe perioada campaniei electorale şi a exercitării dreptului de vot în ziua votului. Am discutat în detaliu amănunte legate de regulile care trebuie impuse în perioada următoare, de asemenea regulile de constituire a birourilor electorale, modul de organizare a votului, astfel încât să se păstreze distanţarea publică. Am vorbit şi despre asigurarea dreptului de vo pentru cetăţenii care nu se pot deplasa, fie sunt în izolare la domiciliu, deoarece sunt pozitivi la coronavirus. Până mâine seară urmează să fie finalizat draftul comun al MAI, MS, AEP şi INSP. Îl voi trimite spre consultare către liderii celorlalte formaţiuni politice şi ne dorim ca la începutul săptămânii viitoare să fie adoptat ca ordin comun”, a completat Orban.

Premierul a dat asigurări că vor fi asigurate măşti pentru votanţi, precum şi dezinfectanţi în secţiile de vot.

„Vor fi asigurate măşti pentru acei cetăţeni care nu au masca la ei şi li se va pune la dispoziţie masca şi substanţele de dezinfectare pe perioada exercitării dreptului de vot”, a mai spus şeful Executivului.

Întrebat ce se întâmplă cu măştile care trebuiau să ajungă la persoanele defavorizate, premierul a răspuns: „Aştept ca aceste măşti să ajungă cât mai repede posibil către cele 2,3 milioane de cetăţeni beneficiari. Faptul că a fost contestată licitaţia se datorează modului în care este făcută legislaţia. Mă bazez că vom organiza licitaţia mai bine”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.