Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că există ”zone şi activităţi” unde se constată o încălcare mai gravă a regulilor şi unde există riscuri majore pentru sănătatea cetăţenilor, solicitând să fie făcute controale în supermarketuri şi pieţe, în transportul public, în special la metrou, la hoteluri şi terase. ”În parcuri, rugămintea este să solicitaţi Poliţiei Locale să fie prezentă în locurile de joacă, să li se atragă atenţia părinţilor sau bunicilor că îşi pun în pericol copiii dacă utilizează locurile de joacă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este clar că există zone şi activităţi unde ne confruntăm cu o încălcare mai gravă a regulilor, unde există riscuri majore pentru sănătatea cetăţenilor care participă la aceste activităţi sau intră în contact cu alţi oameni. Din cauza asta va trebui să concentrăm toate eforturile noastre în primul rând către aceste zone astfel încât să putem fi eficienţi, iar măsurile pe care le luăm să aibă rezultatele scontate. Obiectivul nostru clar este acela de a ne asigura că orice actor instituţional din zona publică sau privată este angajat în respectarea regulilor. De asemenea, aceia care nu respectă regulile vor fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile legii. Este clar că avem, pe baza analizei pe care am desfăşurat-o, o creştere a numărului de cazuri, iar această creştere a numărului de cazuri ne indică printre zonele prioritare centrele urbane. De asemenea, este clar că pe litoral sau în staţiuni, staţiuni de munte sau în alte zone există încălcări semnificativ ale regulilor”, a afirmat Ludovic Orban, sâmbătă, la videoconferinţa cu prefecţii.

El a solicitat ”orientarea” controalelor spre supermarketuri, pieţe, cu precădere în pieţele închise sau semiînchise, dar a menţionat că vor trebui făcute controale şi în târguri, bâlciuri, chiar dacă se organizează în aer liber.

”Transportul public - aici în Bucureşti este foarte important, aici cereţi şi susţinerea Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti să asigurăm respectarea regulilor în metrou. În metrou sunt sute de mii de beneficiari ai serviciului de transport cu metroul zilnic, riscul de transmitere în cazul în care nu sunt respectate regulile este foarte mare din cauza asta avem nevoie de o prezenţă constantă, ritmică în metrou pentru a asigura respectarea regulilor. De asemenea, transportul pe cale ferată, transportul feroviar, în special transportul spre destinaţiile de vacanţă, spre mare, spre munte sau spre destinaţii care asigură trenuri pline, trebuie asigurat în mod obligatoriu respectarea regulilor. Transportul intrajudeţean, transportul cu autocare, de asemenea, poliţia de circulaţie, ISCTR-ul vor trebui să fie extrem de prezenţi. Transportul feroviar, aveţi Poliţia TF, care va trebui să fie extrem de activă şi să asigure respectarea regulilor”, a spus Orban.

Premierul s-a referit şi la terase.

”Ştim foarte clar, sunt terase de fiţe, terase unde nu se respectă regulile şi unde nici măcar personalul angajat nu respectă regulile, iar multor dintre patronii de terase nici măcar nu le trece prin cap să facă cel mai mic demers de a asigura respectarea regulilor. Şi în benzinării avem probleme, în special în benzinăriile care duc spre destinaţii de vacanţă şi asta nu v-o spun din auzite, v-o spun din experienţa proprie. Oamenii alimentează şi, dacă nu au mască, ca să plătească sunt lăsaţi să intre fără mască or asta nu este acceptabil. Benzinăriile trebuie să se adapteze situaţiei şi să găsească o modalitate ca şi pentru cei care nu au mască să aibă posibilitatea să-şi achiziţioneze o mască înainte de a intra în spaţiu închis, nu mai vorbesc de alte activităţi care se petrec în benzinării, unde se stă la coadă şi unde dacă ai pe cineva fără mască, riscă să trasmită virusul la foarte mulţi oameni”, a explicat el.
 
Orban a subliniat că şi în hoteluri este importantă respectarea regulilor, spuând că există ”semnale privitoare la hoteluri”.
 
”În parcuri, rugămintea este să solicitaţi Poliţiei Locale să fie prezentă în locurile de joacă, să li se atragă atenţia părinţilor sau bunicilor că îşi pun în pericol copiii dacă utilizează locurile de joacă. De asemenea, sunt locurile unde se joacă şah, table, şi acolo trebuie verificată respectarea regulilor pentru că am văzut imagini cu oamenii care stau nas în nas, care nu respectă nicio regulă şi care se pun în pericol unul pe celălalt”, a adăugat el.

Totodată, el a spus că trebuie acordată atenţie zonelor ”de interacţiune cu cetăţenii ale instituţiilor publice”, de la ANAF, Direcţiile de Impozite şi Taxe locale, Registrul Comerţului.

”De asemenea, inclusiv companiile, mai ales acelea care furnizează servicii trebuie să asigure respectarea regulilor pentru clienţii lor, care fie vin să-şi plătească facturile, nu plătesc toţi online, vin să-şi plătească la centrele de încasare şi aici trebuie să avem mare grijă în respectarea regulilor pentru că există şi aici un risc mare de transmitere din cauza faptului că se creează cozi şi că oamenii nu respectă regulile sau nu se impune respectarea regulilor de către organizator”, a declarat Orban.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.