Primul ministru Ludovic Orban anunţă că ”există riscul ca României să i se interzică să exporte carne şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană” din cauză că Ministerul Agriculturii nu a respectat planul privind combaterea pestei porcine africane pe care şi l-a asumat în faţa oficialilor Comisiei Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O spun ca să se ştie: există riscul ca României să i se interzică să exporte carne şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană. Guvernul s-a angajat că pune în practică un plan de acţiune cu măsuri, cu termene stabilite pentru combaterea pestei porcine africane. Nu s-a ţinut de cuvânt. Evident că cei de la Uniunea Europeană au zis: «sunteţi serioşi? Dacă nu luaţi măsuri clare şi dacă nu arătaţi că vreţi cu adevărat să puneţi în practică măsurile de combatere a pestei porcine veţi ajunge în situaţia...» Daea care avea în planul de acţiune să semneze un ordin, a semnat ordinul, dar se pare că l-a semnat după învestirea Guvernului, acuma încercăm să aflăm, pentru că el nu poate fi publicat în Monitorul Oficial pentru că nu mai are autoritatea de ministru să semneze după votul din Parlament de instalare a guvernului. Nu ştiu, a semnat un secretar de stat, era în delegaţie.. Oricum, târziu l-a semnat” a afirmat premierul Ludovic Orban. 

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 291 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 956 de focare. 

În 29 octombrie, ANSVSA a anunţat că, în condiţiile extinderii pestei porcine africane în Uniunea Europeană, harta restricţiilor suferă noi modificări, însă România păstrează deschis comerţul intracomunitar şi exportul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.