Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că trebuie stabilite nişte reguli un pic mai clare pentru medicii de familie în lupta acestora cu COVID-19 şi chiar beneficiile pe care aceştia le-ar putea avea, precizând că este posibil ca medicii de familie să primească sporuri având în vedere că vor avea astfel un risc suplimentar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ludovic Orban a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, că părere are de afirmaţiile făcute de consilierul său Virgil Guran, despre medicii de familie. 
 
"Vom avea o discuţie cu domnul ministru şi cel mai probabil vom avea şi o întâlnire cu reprezentanţiii asociaţiilor medicilor de familie. Deja medicii de familie sunt implicaţi, trebuie stablită modalitatea de implicare a medicilor de familie pentru că sunt mulţi medici de familie cu care am vorbit eu şi care dintre pacienţii pe care îi au, dacă sunt pozitivi, ei sunt într-o permanentă consultare, urmăresc evoluţia stării de sănătate. Împreună cu domnul ministru şi cu reprezentanţii organizaţiilor medicilor de familie va trebui să stabilim nişte reguli un pic mai clare şi eventual şi beneficiile pe care le au medicii de familie în cadrul bătăliei anti-COVID pentru serviciile medicale pe care le furnizează”, a afirmat Orban. 
 
Întrebat dacă vor fi bani daţi pentru medicii de familie, premierul a răspuns: ”E posibil, pentru că atât timp cât şi alte categorii beneficiază de nişte sporuri pentru interacţiunea... că e un risc suplimentar, nişte sporuri”. 
 
Ludovic Orban a afirmat că îşi cere scuze pentru afirmaţiile făcute de Virgil Guran.  
 
“În ceea ce priveşte declaraţiile domnului Guran, nu sunt la curent. Am luat legătura cu doi medicii de familie şi ce am stabilit că o să vorbesc cu domnul minitru şi o să avem o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor medicilor de familie. Dacă au fost declaraţii care au fost nepotrivite, care i-au jignit, îmi cer eu scuze. Domnul Guran nu e consilierul meu pentru probleme de sănătate, are alte atribuţii. Toate declaraţiile pe domeniul sănătăţii sunt date de Ministerul Sănătăţii, de Casa de Sănătate şi de specialiştii care sunt implicaţi, fie în grupul de suport tehnico-ştiinţific, fie în alte comisii anti-Covid sau la INSP”, a menţionat Ludovic Orban. 
 
Societatea de Medicina Familiei solicită demiterea consilierului premierului Virgil Guran, pentru o declaraţie considerată "cinică şi iresponsabilă", în care acesta compară medicii de familie cu militarii trimişi la război, unde "mai mor unii dintre ei, din păcate". "Declaraţia a fost făcută în contextul reacţiei mediciilor de familie la afirmaţia Ministrului Sănătăţii care a anunţat ca aceştia se vor deplasa la domiciliile celor confirmaţi pozitiv. Precizăm că medicii de familie nu dispun de maşini care pot fi decontaminate, nu dispun de echipamente potrivite şi nici de posibilitatea de a se echipa şi dezechipa în condiţii de siguranţă. Declaraţia lui Virgil Guran, reprezentant al Executivului, este cinică şi iresponsabilă, militarii merg la război înarmaţi, nu ca medicii de familie, cu mâinile goale", arată reprezentanţii medicilor de familie.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.