Premierul Ludovic Orban le-a cerut, joi, miniştrilor de Interne şi Transporturi să îi demită pe cei care nu şi-au făcut datoria în cazul navei cu peste 14.000 de oi care s-a răsturnat în Portul Midia. El a spus că reacţia reprezentanţilor din teritoriu a arătat "paralizia, delăsarea şi incapacitatea de a face faţă unor situaţii care reclamă o intervenţie serioasă", menţionând şi că îi va cere noului preşedinte al ANSVSA să facă o anchetă la Direcţia Sanitar Veterinară şi să demită conducerea instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orban a vorbit, la începutul şedinţei de Guvern de joi, despre incidentul din Portul Midia, unde duminică s-a răsturnat o navă pe care se aflau peste 14.000 de oi.

"Pot să vă spun foarte clar că deşi miniştrii cu atribuţii în domeniu sau instituţile statului cu atribuţii în domeniu au dat dispoziţiile necesare pentru a favoriza intervenţiile reacţia reprezentanţilor din teritoriu a fost o reacţie care mi-a arătat paralizia, delăsarea şi incapacitatea de a face faţă unor situaţii care reclamă o intervenţie serioasă şi foarte bine pusă la punct", a spus Orban.

El a cerut miniştrilor să îi sancţioneze pe cei care nu şi-au făcut datoria.

"Nu vreau să treacă acest eveniment fără ca cei care nu şi-au făcut datoria să fie demişi din funcţii. Din acest motiv îi cer ministrului de Interne să analizeze acţiunea prefectului, a Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, domnului ministru al Transporturilor - evident, să pună la punct toate măsurile care se impun (...) Sunt responsabili acolo care nu şi-au făcut datoria şi care trebuie să fie demişi", a afirmat Orban.

El a spus că l-a desemnat pe Robert Chioveanu noul preşedinte al ANSVSA şi l-a trimis acolo pentru că cel care avea delegate atribuţiile, vicepreşedintele Csutak şi directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, fostul preşedinte al ANSVSA, pe care l-a demis, "au torpilat aproape integral intervenţia".

"Este inadmisibil ca medici veterinari, voluntari ai organizaţiilor neguvernamentale, să se implice în salvarea oilor de pe vas, iar în ceea ce priveşte procedurile care trebuiau derulate prin lege, ca obligaţie legală, DSV să nu aibă capacitatea să asigure o permanenţă în schimburi de minim trei-patru medici, iar acest lucru să se producă numai după intervenţia expresă a unui secretar de stat de la Ministerul de Interne, care a fost trimis în mod special de ministrul de Intnerne. Evident, îi voi cere dlui preşedinte Robert Chioveanu să facă o anchetă, să demită conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare, dar să verifice cu mare atenţie legalitatea tuturor operaţiunilro care s-au desfăşurat acolo", a afirmat Orban.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că, după evaluările făcute, unii membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, directori de deconcentrate, nu şi-au făcut datoria aşa cum trebuie.

El a spus că îi va propune ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să ia măsuri împotriva celor care nu şi-au făcutdatoria de la Administraţia Portuară şi de la celelalte instituţii subordonate care trebuiau să se implice în acţiunile de salvare.

"Această tragedie (...) în loc să fie urmată de o reacţie fermă, rapidă, procedurile legale erau cunoscute şi în primul rând acţiunea de salvare a celor 22 de membri ai echipajului, care s-a întâmplat din fericire şi nu am avut nicio tragedie, dar nu s-a întâmplat aşa cum ar fi trebuit să se întâmple pe regulament, noi avem o instituţie abilitată să intervină, ARSVOM, iar imediat în aceeaşi zi ar fi trebuit notificată Căpitănia Portului Midia, ea să motifice armatorul şi să solicite ranfluarea navei. Acest lucru s-a întâmplat abia luni", a spus Lucian Bode, la rândul său.

El a spus că au fost salvate 230 de oi, declarându-se convins că dacă intervenţia era fermă din prima zi, cu acele decupaje din corpul navei, ar fi putut fi salvate mult mai multe.

Orban a spus că a înţeles că "unii erau plecaţi din ţară", Bode replicând că are dreptate. "S-a întors de urgenţă acasă, dar s-a întors cam târziu", a mai spus Bode.

Orban a subliniat că urgenţa maximă o reprezintă scoaterea şi incinerarea cadavrelor de oi.

"Deja e o bombă ecologică, nu trebuie aşteptat armatorul şi cu asigurătorul. Trebuie somaţi să efectueze de urgenţă toate operaţiunile de descărcare a navei, de transport şi de incinerare pentru că altfel riscăm să producem efecte extrem de grave", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.