ANPC anunţă, miercuri, că a stabilit noi proceduri în ceea ce priveşte soluţionarea alternativă a litigiilor şi insolvenţa persoanelor fizice. Astfel, operatorii economici au obligaţia de a afişa, la loc vizibil, plachete speciale care să ofere consumatorilor informaţii despre aceste subiecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru o intensificare a activităţii Direcţiilor de Soluţionare Alternativă a Litigiilor – SAL şi de Insolvenţă a Persoanelor Fizice, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), au fost emise două ordine al preşedintelui instituţiei, menite să să fluidizeze comunicarea dintre cele două direcţii şi consumatori, în piaţă”, a transmis, miercuri, ANPC.  

Astfel, a fost dispusă afişarea de către operatorii economici care activează pe teritoriul României, în contact direct cu consumatorul-persoană fizică, a unei plachete speciale, menită să atragă atenţia asupra procedurilor de soluţionare alternativă a litigiilor - SAL şi asupra Platformei SOL a Comisiei Europene, cu acelaşi rol, în cazul comerţului online.  

Totodată a fost dispus ca, pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le oferi acestora posibilitatea de a afla informaţii referitoare la modul în care pot avea acces la procedurile legale privind insolvenţa persoanelor fizice, prestatorii de servicii financiar-bancare şi nebancare, precum şi casele de amanet să aibă obligaţia de a afişa o placheta specială, informativă, în acest sens. 

”Scopul amplasării acestor înscrisuri, la loc vizibil, în spaţiul de comercializare sau de prestare a serviciului, inclusiv a serviciilor turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, este acela de a înlesni accesul consumatorilor la entitatea de soluţionare alternativă a litigiilor, din cadrul ANPC, şi la procedurile de tip SAL, în vederea soluţionării pe cale amiabilă a reclamaţiilor acestora, precum şi, după caz, la procedura de insolvenţă a persoanelor fizice”, a transmis ANPC.  

Plachetele, care vor fi realizate prin grija comerciantului sau prestatorului de servicii, vor avea o grafică unitară, modelele putând fi descărcate de pe site-ul ANPC, la linkul https://tinyurl.com/plachetafizicaSAL - pentru SAL - şi la linkul https://tinyurl.com/pictogramaINSOLVENTA - pentru insolvenţa persoanelor fizice. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.