Sute de organizaţii neguvernamentale atrag atenţia că OUG referitoare la reducerea cheltuielilor, pe care o pregăteşte Guvernul, anulează mecanismele actuale de sponsorizare şi ar distruge un sistem care a funcţionat bine timp de două decenii. ”Ne exprimăm consternarea şi cerem urgent să fie abandonată cât mai repede”, au transmis reprezentanţii organizaţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem 700 de organizaţii care ne-am unit pentru a stopa OUG-ul lui Ciolacu care anulează mecanismele actuale de sponsorizare şi lasă fără finanţare tot domeniul ONG, sute, mii de cauze sociale - un sector cu 100.000 de angajaţi şi milioane de beneficiari. Acest OUG ar distruge un sistem care a funcţionat bine timp de două decenii. Faţă de această măsură ne exprimăm consternarea şi cerem urgent să fie abandonată cât mai repede”, a transmis, joi, Agent Green, organizaţie din domeniul protecţiei mediului, pe pagina de Facebook.

Reprezentanţii organizaţiilor cet să fie eliminată din textul Ordonanţei orice prevedere menită a schimba actualele facilităţi fiscale de care beneficiază domeniul ONG.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Prevederile referitoare la sponsorizări din ordonanţa de urgenţă menită să crească veniturile bugetare pun în pericol sute de cauze sociale, elimină posibilitatea partenerilor din sectorul privat de a susţine comunităţile în care funcţionează, restrânge substanţial programele de intervenţie ale organizaţiilor din domeniul socio-medical şi educaţional - ca să numim doar două domenii cruciale în care statul român nu are nici resursele şi nici politicile necesare pentru a înlocui munca ONG-urilor”, a mai transmis Agent Green.

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă”, care construieşte un spital în Bucureşti şi a realizat mai multe unităţi medicale în timpul pandemiei de coronavirus, atrag atenţiua asupra neajunsurilor pe care le cuprinde OUG pregătită de guvern.

”În ţara în care ONG-urile construiesc spitale, renovează secţii, donează echipamente medicale, asigură o educaţie copiilor din medii defavorizate, salvează pădurile, scot la iveală ororile din azile, oferă îngrijire paliativă şi lista poate continua, Guvernul României lucrează la o ordonanţă de urgenţă prin care să restricţioneze accesul acestor ONG-uri la fondurile provenite din sponsorizările corporate. Adică un procent mare din veniturile cu care aceste ONG-uri fac lucrurile să se întâmple în România. De multe ori, singurele lucruri care se întâmplă”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă”.

Aceştia cer premierului Marcel Ciolacu şi celorlalţi miniştri ”să nu submineze activitatea ONG-urilor”.

Un draft al OUG pentru reducerea cheltuielilor a circulat în spaţiul public, dar nu a fost asumat de către Guvern. O variantă oficială a documentului nu a fost prezentată de către Guvern sau MInisterul Finanţelor. 

Măsurile prevăzute în document, peste 50, au fost succint prezentate de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă, fără a face referire la domeniul criticat de către organizaţiile neguvernamentale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.