Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor, atrage atenţia că medicametele oncologice care se vând pe intenet pot pune în pericol viaţa pacienţilor pentru că nu se ştie exact în ce condiţii au fost păstrate. Fenomenul comercializării acestor medicamente pe internet a luat amploare mai ales în această perioadă, când mulţi pacienţi cu afecţiuni din sfera oncologiei spun că au acces dificil la tratamente din cauza lipsei finanţării din sistem. Pacienţii ajung să le cumpere de pe internet pentru a-şi putea continua tratamentele, plătind astfel şi sume mai mici pentru ele. De exemplu, în farmacie, medicamentul numit Bosulif costă în jur de 13.000 de lei, Iclusig costă în jur de 24.000 de lei, iar Jakavi este în jur de 14.000 de lei. Sunt însă medicamente care se găsesc foarte greu în farmacii, ele fiind atractive pentru piaţa de export, mai spune Beatrice Speteanu. Alături de aceste anunţuri din sfera oncologiei, pe internet se mai vând şi pen-uri de insulină, dar şi Ozempic, un medicament conceput pentru diabetul de tip 2, eficient în reglarea glicemiei, cu efect de scădere în greutate. Şi în cazul acestora pericolul este mare tocmai pentru că nu se pot cunoaşte concret modul de depozitare sau provenienţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este o situaţie care se întâmplă de ani de zile, ea înfloreşte în momentul în care există şi o criză pe piaţă, din păcate sunt exact acele medicamente pe care noi în condiţii normale le găsim foarte greu, ele sunt deficitare pentru că sunt şi foarte atractive pentru piaţa de export. 

Dar acum vorbim de o situaţie în care pacienţi posibil îşi vând tratamentul pe net sau alţii care apelează la orice variantă să poată să-şi continue tratamentul şi să dea bani mai puţini pe ele. Acum nu ştim dacă sunt contrafăcute, unde este un risc major să nu fie eficiente, deci oricum îşi periclitează tratamentul şi viaţa, sau 2, pot fi toxice. Şi dacă vorbim despre cele care sunt luate legal din farmacii, nu ştim condiţiile de păstrare, în ce condiţii au fost păstrate în casele oamenilor sau poate chiar în depozite, vorbim vara la temperaturi peste 40 de grade, iarna la îngheţ, umiditate, sunt foarte mulţi factori la mijloc şi pot fi periculoşi”, a explicat Beatrice Speteanu. 

Oncologice foarte scumpe nu pot ajunge la pacienţi pentru că nu există sume pentru decontarea lor. Multe farmacii achită pentru pacienţi sumele necesare, ajungând în situaţia de a fi blocaţi la furnizor. Beatrice Speteanu spune că statul nu achită în acest moment nici variantele ieftine şi că este cu atât mai greu pentru farmacii să procure medicamentele extrem de scumpe. Deocamdată însă, spune Beatrice Speteanu, farmaciştii încă reuşesc să găsească soluţii pentru pacienţi, unii dintre ei veniţi în Bucureşti din alte oraşe pentru a căuta medicamentele necesare, însă nu se ştie dacă situaţia va fi la fel şi peste o lună de acum înainte, mai spune aceasta. 

„În momentul acesta, statul nu achită nici variantele ieftine, este foarte greu pentru o farmacie să le procure pentru că vorbim despre medicamente cu costuri foarte mari, unde farmacia are un adaos fix, impus, de 35 de lei, aici ele oricum se dau pe banii farmaciei pentru că sunt termene de plată care sunt depăşite, sunt penalităţi, vorbim de TVA, care depăşeşte oricum această sumă, ele sunt greu de găsit în condiţi normale, sunt medicamente deficitare.

Acum, cu atât mai mult, şi dacă le găsim, suntem blocaţi la furnizor. 

Tot timpul i-am avertizat pe pacienţi să nu apeleze la aceste resurse, nimeni nu poate să le dovedească faptul că acel medicament este cel original sau, dacă este original, a fost ţinut în condiţii corespunzătoare şi că nu-i poate pune viaţa în pericol. Noi, farmaciştii, comunicăm cu toţi farmaciştii din ţară, avem pacienţi trimişi de farmacişti din alte oraşe tocmai ca să putem să-i ajutăm. Într-adevăr, există situaţii în care se întârzie cu tratamentul până găseşte acel medicament vital, dar în momentul acesta încă ne descurcăm, nu ştim dacă peste o lună va mai fi la fel”, a declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu, preşedinte al Asociaţiilor Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.