Maiorul Joe Stroescu, din cadrul ISU Sibiu, care face parte din echipa medicală aflată în misiune în Italia, povesteşte cum străzile din această ţară sunt goale pentru că oamenii au înţeles pericolul. Tot el spune că echipa românească lucrează în ture, la două spitale din regiunea Lombardia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Maiorul Joe Stroescu spune că echipa României a fost repartizată la Lecco, un oraş situat la aproximativ 55 de kilometri de Milano.
 
"Echipa noastră a fost repartizată să sprijine răspunsul medical în Regiunea Lombardia în oraşul Lecco, localitate situată la aproximativ 55 de km de Milano, pe malul lacului Como. Încă din prima zi a sosirii noastre în Italia am avut o vizită la spitalul din Lecco unde, alături de reprezentanţii Societăţii Socio-Sanitare Teritoriale care administrează trei spitale din provincia Lecco, s-a stabilit ca, ţinând cont de necesităţile şi priorităţile medicale, românii să fie repartizaţi în Spitalele Alessandro Manzoni din Lecco şi San Leopoldo Mandic din Merate”, spune maiorul.
 
După un instructaj temeinic, care a durat trei zile, echipa României a intrat mai întâi în ture de lucru pe timp de zi, apoi şi în ture de noapte.
 
"În primele trei zile am fost instruiţi cu privire la sistemul de sănătate din Italia, organizarea activităţii în spitalul Alessandro Manzoni din Lecco, precum şi cu referire la protocoalele medicale locale. După acest instructaj, medicii şi asistenţii au fost planificaţi să lucreze în ture pe timp de zi. Acest program de muncă pe timpul zilei a fost stabilit de comun acord cu cei din conducerea spitalului pentru perioada sărbătorilor pascale, sprijinind în acest fel personalul medical italian care a lucrat în fiecare zi începând cu luna februarie a acestui an. Pentru a doua parte a misiunii, medicii şi asistenţii medicali din România au intrat în programul de lucru în ture, atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii”, mai spune maiorul Joe Stroescu.
 
FOTO: IGSU
FOTO: IGSU
Românii sunt primii medici străini care lucrează în Spitalul "Alessandro Manzoni" din Lecco.
 
"Procedurile efectuate de personalul medical din România fac parte din procedurile de top utilizate în medicină: bronhoscopie diagnostică şi terapeutică la pacientul critic, managementul avansat al funcţiilor ventilatorii şi hemodinamice, tehnici avansate de nursing. Echipa medicală din România reprezintă prima experienţă internaţională şi pentru personalul Spitalului Alessandro Manzoni din Lecco, românii fiind primii medici şi asistenţi medicali din exterior care lucrează aici”, mai spune Stroescu.
 
În ceea ce priveşte viaţa în Italia, oamenii de aici au înţeles cât de periculos este noul virus şi nu mai ies pe stradă. Mijloacele de transport public sunt mereu goale, iar oamenii poartă măşti şi mănuşi chirurgicale. Şocul străzilor pustii este unul destul de mare.
 
"Am văzut încă de pe vremea când eram acasă imagini din Italia cu străzile pustii... Şocul este la fel de puternic când ajungi aici, traversezi oraşul şi după câţiva kilometri abia dacă zăreşti una, două persoane. Mijloacele de transport în comun circulă, dar de multe ori sunt fără călători. Aici populaţia a înţeles că numai stând acasă şi limitând la maxim contactul cu celelalte persoane poate fi prevenită răspândirea acestui coronavirus. La cele câteva magazine alimentare deschise am găsit puţini oameni, mi-au spus că vin doar săptămânal pentru cumpărăturile esenţiale. Atunci când ies din case, indiferent de motiv, toată lumea poartă mască, mănuşi chirurgicale şi semnează o declaraţie pe proprie răspundere, menţionând motivul deplasării. Persoanele care nu respecta regulile sunt sancţionate imediat cu amendă, iar pentru conducătorii auto se poate ajunge chiar la sechestrarea autovehiculului. Ceea ce se poate observa cu uşurinţă este responsabilitatea arătată de fiecare, oamenii au înţeles pericolul, au învăţat treptat că se poate trăi şi cu aceste restricţii, că toate măsurile sunt luate pentru binele general şi respectă măsurile impuse de autorităţi”, mai povesteşte maiorul Stroescu, care este ofiţer de legătură în echipa medicală a României aflată în misiune în Italia.
 
Joe Stroescu le-a transmis şi un mesaj românilor: să fie solidari şi să respecte regulile impuse de autorităţi.
 
"Celor de acasă vrem să le transmitem în primul rând un mesaj de speranţă, să respecte măsurile şi restricţiile impuse, să dea dovadă de responsabilitate, să se gândească că orice acţiune poate produce efecte, atât asupra propriei persoane, cât şi asupra celor din jur, în special celor dragi, familiei, prietenilor, colegilor. Le transmitem să stea acasă atunci când nu merg la serviciu, iar celelalte deplasări să fie reduse la minim, doar pentru cazuri excepţionale, să respecte măsurile de distanţare socială, de protecţie personală. Totodată, facem un apel către toţi la solidaritate, la faptul că numai împreună putem reuşi să trecem cu bine prin această bătălie împotriva virusului şi să realizeze că acţiunile fiecăruia dintre noi pot sprijini eforturile celor din prima linie. Nu uitaţi că această boală nu face diferenţe când alege victimele, diferenţa în schimb o putem face noi în fiecare zi. Convinşi fiind că nu suntem singuri în acest demers, suntem siguri că împreună se poate şi numai împreună o să reuşim”, afirmă Stroescu.
 
Începând din 7 aprilie, o echipă formată din 11 medici specializaţi în anestezie şi terapie intensivă (ATI), medicină de urgenţă şi pneumologie şi 3 asistenţi medicali selecţionaţi din spitalele din Bacău, Cluj-Napoca, Moineşti, Oradea, Reşiţa, Târgu Mureş, Timişoara, dar şi o clinică din Bucureşti. Echipa este completată şi de un ofiţer de legătură din IGSU – ISU Sibiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.