Medicul Octavian Jurma a declarat, marţi, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că cel mai probabil vârful valului 5 al pandemiei va fi atins la începutul lunii februarie, când s-ar putea înregistra între 25.000 şi 30.000 de cazuri zilnic. Cercetătorul precizează că noul val a venit în ţara noastră cu o săptămână mai devreme decât arătau previziunile autorităţilor, iar mai mult de două treimi din cazurile anunţate astăzi sunt îmbolnăviri cu noua tulpină Omicron.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit lui Octavian Jurma, ”debutul anticipat al valului 5, care era prevăzut la mijlocul lunii ianuarie a început de săptămâna trecută, când numărul de cazuri a crescut cu 90%, faţă de săptămâna precedentă”. 

”De fapt, suntem în a doua săptămână de creştere accelerată, iar numărul de cazuri este acum diluat de îmbolnăvirile Delta, dar Omicron poate să crească în paralel cu Delta. Omicron poate produce val în val, să crească în paralel cu Delta”, a explicat medicul. 

El a precizat că, ”din cazurile înregistrate astăzi, mai mult de două treimi sunt infectări cu noua tulpină Omicron”, pentru că tulpina Delta are un platou la o mie de cazuri pe zi, şi diferenţa de peste 2.500 este produsă deja de Omicron. ”Vom vedea peste 4.500 de cazuri la sfârşitul săptămânii, şi la finalul săptămânii viitoare, am putea ajunge la zile cu 10.000 de cazuri”, a spus el. 

”Săptămâna aceasta, Omicron este deja dominant în România, ne putem aştepta la acea creştere ameţitoare aproape, care am am văzut-o în alte ţări, cum e SUA, cu peste un million”, a mai afirmat Jurma, precizând că valul Omicron va trece foarte repede, dar va produce acelaşi număr de cazuri pe care Delta l-a produs în 16 săptămâni, probabil în mai puţin de jumătate din timp, 4 sau 6 săptămâni. 

Octavian Jurma a mai spus că în vârful Delta am avut 100.000 de cazuri pe zi, astfel că e posibil să avem 250.000 cazuri - 300.000 de cazuri pe zi, întrebarea fiind cât vom detecta din aceste infectări.

”Ne putem aştepta ca vârful să apară cu două săptămâni mai devreme, la începutul lunii februarie. (...) Mă îndoiesc că vom vedea mai mult de 25.000 de cazuri pe zi, o medie, în vârful valului”, a arătat Jurma, precizând că la noi, testarea nu se face decât în urma unor simptome, şi nu preventiv. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.