Co-fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Oana Gheorghiu, afirmă că înşiruirea de containere de la Pipera a fost o risipă revoltătoare de bani care nu va putea deveni niciodată un SPITAL adevărat, oricâţi bani s-ar cheltui. ”Problema terapiilor intensive nu se poate rezolva cu aceste containere”, afirmă Gheorghiu, cerând autorităţilor care vor de marţi să trateze pacienţi COVID la Pipera să nu se îmbete cu apă rece.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înşiruirea de containere de la Pipera a fost o risipă revoltătoare de bani. Se pare că administraţia Firea a cheltuit 2.000.000 euro pentru această mare şi proastă organizare de şantier, care, trebuie să fim realişti, nu va putea deveni niciodată un SPITAL adevărat. Acum, situaţia este extremă, iar statul român, incompetent, indolent, incapabil să anticipeze, să prevină, să se pregătească, se vede nevoit să risipească din nou bani, mulţi, în încercarea disperată de a transforma această înşiruire de containere într-o unitate medicală. Suma vehiculată? Vreo 4.000.0000 euro”, a scris Oana Gheorghiu pe Facebook.  

Potrivit acesteia, ”nici 20.000.000 de euro nu vor putea face din acele containere de şantier spital şi cu atât mai mult secţie ATI”.  

Oana Gheorghiu enumeră o parte dintre problemele semnalate de specialişti: 

  • Ansamblul nu dispune de sistem de ventilaţie absolut necesar pentru o astfel de funcţiune. 
  • Reţeaua de apă şi canalizare este realizată în afară, fără a fi protejată la îngheţ 
  • Din punct de vedere al temperaturii interioare, ansamblul nu dispune de sistem de încălzire, ci doar de un sistem de aer condiţionat, care nu face faţă în perioada rece, mai ales că nu există izolaţie a containerelor. 
  • Ansamblul nu dispune de reţea de gaze medicale. 
  • Fiind localizat în afara unui spital general, toate funcţiunile conexe – laborator, farmacie, spălătorie, morgă, bucătărie, spaţii tehnice, etc. nu sunt asigurate. 
  • Containerele, având o lăţime de aproximativ 2,6m şi câte o baie în fiecare container, nu pot fi transformate în unităţi de terapie intensivă. 
  • Uşile au doar 90cm lăţime şi prag, lucruri nepermise într-un spital (nu se poate face transportul pacientului cu targă/pat, iar evacuarea rapidă, în cazul unui incendiu, a pacienţilor imobilizaţi este imposibilă)  
  • Nu există centrală termică, apa caldă se asigură cu boilere individuale montate în băi. Şi lista e lungă, iar povestea e asemănătoare şi la Leţcani. 

”Ce urmăresc cu postarea asta? Să determin autorităţile să nu se îmbete cu apă rece şi să conştientizeze că PIPERA nu poate deveni un adevărat ATI. Probabil că va putea trata cazuri medii, dar problema terapiilor intensive nu se poate rezolva cu aceste containere, oricât de mult efort şi bani s-ar băga, acum, aici. ATI uri peste noapte nu se pot face, domnilor guvernanţi. Aţi avut un an şi jumătate la dispoziţie... da, da, 18 luni. Ce aţi făcut? Nimic”, a mai scris Gheorghiu.  

Potrivit acesteia, în timp ce autorităţile se laudă că nu închid economia mor oameni. 

”Este în regulă să nu o închideţi, nimeni nu vrea asta, dar aveţi un plan pentru noi? Ni-l spuneţi? Sau speraţi că lucrurile se rezolvă de la sine? Poate se îndură Covidul de noi şi decide brusc să se retragă, nu-i aşa?”, a mai scris Oana Gheorghiu.  

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că spitalul modular de la Pipera este reoperaţionalizat în vederea primirii de pacienţi cu patologia COVID, acesta precizând că speră ca marţi primii bolnavi să poată fi aduşi la unitatea sanitară. Arafat a menţionat că România a primit concentratoare de oxigen, acestea urmând a fi duse la Pipera.  

Ulterior, şi premierul Florin Cîţu a anunţat că a fost la spitalul din Pipera pentru a se asigura că devine funcţional cât mai repede. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.