Oameni din 20 de localităţi, printre care Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Focşani, Bucureşti şi staţiunile de pe litoral, vor fi învăţaţi cum să se comporte în caz de cutremur, inundaţie sau incendiu, în cadrul campaniei SMURD “Fii pregătit”, care are loc în perioada 8 iulie - 30 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Caravana "Fii pregătit” va pleca din Cluj-Napoca în aproape toată ţara  oprindu-se atât în marile oraşe, cât şi în zonele rurale. Cursurile prezentate în fiecare localitate vor include situaţii legate de cutremure, inundaţii, alunecări de teren, incendii şi modul în care populaţia se poate pregăti pentru a le face faţă.

Centrul mobil din caravană este construit special pe structura unui tir, are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, care vor fi folosite pentru instruirea oamenilor în cele mai noi tehnici de acordare a primului ajutor.

Participanţii vor putea urmări filme realizate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar cursul va conţine si o parte practică interactivă, ȋn care vor fi prezentate măsurile de prim ajutor de către un paramedic SMURD, precum şi demonstraţii de stingere a incendiilor.

Cursurile de instruire medicală se adresează atât populaţiei, cât şi profesioniştilor din cadrul sistemului de urgenţă şi sunt susţinute de formatori specializaţi, angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

"Dezastrele afectează toate segmentele de populaţie, dar nu pe toată lumea în mod egal. UNICEF estimează că în jur de 50-60 la sută dintre cei afectaţi de un dezastru sunt copii. Este important ca această campanie să se adreseze în principal copiilor, deoarece aceştia îşi pot influenţa în mod pozitiv părinţii prin ceea ce învaţă. Studiile au arătat că un copil care a trecut printr-un astfel de program educativ este mai puţin afectat în cazul în care trăieşte pe viu un dezastru”, a declarat Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Proiectul este iniţiat de Fundaţia pentru SMURD şi derulat cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România.

"Există situaţii limită, când avem la dispoziţie câteva secunde pentru a lua decizii. În acele momente viteza de reacţie şi soluţiile alese pot salva vieţi. Fie că vorbim de incendii, inundaţii, cutremure sau accidente, avem şanse mult mai mari să facem faţă dezastrelor dacă suntem instruiţi. Este motivul pentru care am ales să ne implicăm în programe care învaţă populaţia cum să reacţioneze în situaţii dificile”, a spus Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Valoarea totală a investiţiei este de peste 523.000 de euro, din care contribuţia Fundaţiei Vodafone România este de 400.000 de euro, restul sumei fiind asigurat de Fundaţia pentru SMURD. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.