O parte a protestatarilor din Piaţa Victoriei - angajaţi din sistemul sanitar - au pornit în marş spre Ministerul Sănătăţii, la ora transmiterii acestei ştiri, în timp ce câteva mii de persoane protestează în faţa Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În jurul orei 12.30, câteva zeci de oameni, membri ai Federaţiei "Solidaritatea Sanitară”, au plecat spre Ministerul Sănătăţii, într-o acţiune denumită "Marşul pentru sănătate", pe traseul Piaţa Victoriei - Ministerul Muncii - Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară” cer: renunţarea la creşterea impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului) care determină o scădere medie a veniturilor cu 22%, renunţarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru condiţiile de muncă pentru angajaţii din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%, menţinerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%, menţinerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază şi gărzilor suplimentare în forma actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%, reintroducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate şi aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unităţile sanitare, menţinerea drepturilor salariaţilor aferente concediilor de odihnă suplimentare şi introducerea măsurilor de reformă a relaţiilor de muncă, conform propunerilor înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” la contractul colectiv de muncă.

În acelaşi timp, câteva mii de oameni protestează în Piaţa Victoriei, mitingul începând la ora 11.00. O delegaţie a acestora a intrat la discuţii la Guvern.

Mitingul este organizat de Cartel Alfa, fiind autozizat să se desfăşoare până la ora 16.00.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de măsurile anunţate de Executiv, în special de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ei spunând că va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.