Fundaţia Eco Civica susţine că în lacul IOR din Capitală au fost deversate dejecţii, lucru confirmat de probele de apă. Garda de Mediu are un control în derulare. Reprezentanţii Apele Române afirmă că, în urma analizelor preliminare făcute de laboratorul instituţiei, a reieşit că indicatorii de calitate a apelor fizico-chimici şi biologici se situează în jurul valorilor normale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit Apele Române, lacul IOR nu comunică cu niciun curs de apă.

"Din analizele preliminare efectuate la apa lacului IOR de către laboratorul nostru, indicatorii de calitate a apelor fizico-chimici şi biologici se situează în jurul valorilor normale. Aceste analize au fost efectuate în cadrul unui control coordonat de către Garda Naţională de Mediu cu privire la modificarea culorii apei lacului. Nu există mortalitate piscicolă", au transmis, duminică, reprezentanţii Apele Române.

Conform sursei citate, Lacul IOR se află în administrarea Primăriei Sectorului 3 căreia i s-a solicitat să continue monitorizarea calităţii apei, atât din punct de vedere bacteriologic, cât şi al faunei acvatice.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Lacul IOR a devenit Lacul Roşu al Bucureştiului, numai că la ultimul fenomenul este natural, iar la cel de-al doilea e vorba de poluarea cu fecale! În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituţie împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR şi au prelevat probe de apă. După analiza probelor la un institut abilitat a reieşit clar că lacul e plin de fecale! A reieşit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriţi şi amoniu. Ceilalţi indicatori sunt o treaptă mai sus”, a transmis duminică, pe Facebook, Fundaţia Eco Civica.

Reprezentanţii acestei ONG susţin că dejecţiile au intrat cu apa din lac şi nu s-a produs fenomenul de diluţie şi de deplasare care se constată în cazul apelor curgătoare atunci când acestea sunt poluate. 

”Garda are identificat un potenţial poluator şi a dispus PS3 (Primăriei Sectorului 3 – n.r.) să facă verificările necesare identificării sursei de...fecale. Stimaţi cetăţeni, vă rugăm să nu intraţi în contact cu apa şi sub nicio formă nu lăsaţi copiii să ia contact cu apa. Bine că fenomenul nu s-a-întâmplat vara pentru că trebuia închis parcul”, au mai scris cei de la Eco Civica.

Garda de Mediu a transmis că are un control în derulare, iar Administraţia Naţională Apele Române a prelevat probe de apă.

Oficialii au transmis că ”lacul este închis, nu comuniă cu alt corp de apă şi este în proprietatea şi administrarea Primăriei Sectorului 3”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.