Primarul general Nicuşor Dan a anunţat că prima şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti va avea loc miercuri 2 decembrie. El a explicat motivul pentru care nu au putut fi aleşi viceprimarii şi anume din cauza unor prevederi ale Codului administrativ, care spune că aceştia nu pot fi aleşi decât după ce este complet întrunită componenţa CGMB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Referitor la alegerea viceprimarilor, este o prevedere din Codul administrativ care este absolut logică şi care spune că nu se aleg viceprimarii până în momentul în care consiliul local sau, în cazul nostru Consiliul General nu este întrunit în totalitatea lui. De ce este logic? Pentru că altfel s-ar putea ca din lipsa unor oameni care au renunţat la mandat şi până la validarea supleanţilor majoritatea să fie alta decât cea pe care au dat-o cetăţenii. Această majoritate provizorie să aleagă viceprimarii pe care după aceea Consiliul General nu o să mai poată să îi demită cu două treimi. Deci am fi în situaţia în care o minoritate să aleagă viceprimarii, ceea ce nu este în spiritul legii”, a afirmat Nicuşor Dan, la finalul întâlnirii de joi la Ministerul Economiei cu Virgil Popescu şi premierul Ludovic Orban unde a discutat problemele Elcen şi a distribuirii agentului termic în Capitală.

Edilul general a adăugat că a pierdut o lună pentru că nu a putut depune jurământul decât alături de prima tranşă de consilieri generali, iar acum există un al doilea proces care a mai durat o lună şi care nu este finalizat şi astfel se impune validarea celei de-a doua tranşe de consilieri.

„Unde este greşeala în Codul administrativ şi nu cred că este rea credinţă, pur şi simplu nu a văzut nimeni, a fost ca acest proces de validare a consilierilor se face în două etape. Mai întâi am pierdut toţi o lună, inclusiv eu, ca primar, că nu am putut să depun jurământul decât împreună cu prima tranşă de consilieri. A fost un prim proces care a durat o lună pentru validarea primei tranşe de consilieri şi acum este al doilea proces care a mai durat o lună şi care nu s-a finalizat, care impune validarea celei de-a doua tranşe care a rămas. Prima şedinţă de Consiliu o să fie miercuri, 2 decembrie”, a subliniat Dan.

Referitor la subiect, purtătoarea de cuvânt a consilierilor PNL în CGMB Diana Mardarovici a făcut precizări despre ordonanţa de urgenţă a Guvernului care a modificat Codul administrativ. Ea spune că acest act normativ emis recent de către Executiv „a venit să clarifice aceste nuanţe ale Codului Administrativ la nivel naţional astfel încât la alegerea viceprimarilor şi a componenţei comisiilor de specialitate să nu se poată profita de întârzieri pentru a crea majorităţi ce nu respectau votul românilor”.

Reacţia vine după ce liderul PLUS Bucureşti Vlad Voiculescu a explicat că PNL a modificat abuziv şi în mod iresponsabil Codul administrativ, acest fiind motivul pentru care nu este încă viceprimar.

Liderul PLUS Bucureşti explică, într-o postare pe Facebook, de ce nu este încă viceprimar al Capitalei, la două luni de la alegeri. „Explicaţia pentru toate acestea este de găsit nu în codul administrativ, ci într-o modificare a Codului Administrativ de acum o lună. (...) Guvernul PNL a modificat în mod abuziv, electoral interesat, prostesc şi iresponsabil una dintre legile fundamentale ale funcţionării statului: Codul Administrativ”, susţine el.

Voiculescu a adăugat că se împlinesc două luni „de când votul bucureştenilor nu e respectat”, întrucât Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a avut nici măcar o şedinţă, iar viceprimarii generali nu au fost aleşi de Consiliu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.