Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că susţine ideea acordării de credite pe termen lung şi fără dobândă proprietarilor clădirilor care prezintă risc seismic ridicat, el considerând că "statul nu poate să se ocupe de toate clădirile cu risc seismic". Dan susţine că, pentru Bucureşti, monopolul deţinut de Compania municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic a făcut ca preţurile să crească în acest domeniu, însă crede că după desfiinţarea companiei tarifele percepute pe piaţa liberă pentru consolidarea clădirilor vor fi mai mici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Ministerul Dezvoltării are în dezbatere publică o Ordonanţă de Urgenţă cu privire la consolidarea clădirilor cu risc seismic care să înlocuiască cu totul mecanismul Ordonanţei de Urgenţă 20/1994. În opinia mea, este o chestiune esenţială în această dezbatere, care este mecanismul financiar. În orice caz, există - şi am avut o discuţie ieri, înainte de dezbaterea de la Academie, am avut o discuţie cu ministrul Dezvoltării -  există disponibilitatea Guvernului de a demara efectiv acest proces de consolidare inclusiv către proprietarii din clădiri private care sunt cei mai mulţi. Această ordonanţă a fost lansată în dezbatere, suntem în dezbatere de trei săptămâni, foarte multă lume, inclusiv administraţia noastră a consolidării clădirilor cu risc seismic a trimis observaţii pe acest text. La un moment dat, când o să ajungem să avem un punct de vedere comun, o să vedem şi mecanismul de finanţare. În opinia mea, dar e doar o opinie la acest moment, trebuie să păstrăm mecanismul de împrumut fără dobândă pe 25 de ani. Pentru că, în opinia mea, statul nu poate să se ocupe de toate clădirile cu risc seismic, inclusiv cele cu proprietari privaţi. (...) Mecanismul cel mai eficient este ca, prin împrumuturi pe care statul român să le garanteze, proprietarii să trebuiască să le ramburseze fără dobândă, într-un număr mare de ani,  în 25 spre exemplu”, a afirmat Nicuşor Dan vineri, într-o conferinţă de presă.
 
Întrebat dacă crede că proprietarii apartamentelor din blocurile vechi ar fi de acord să se împrumute, pentru a-şi consolida locuinţele, cu sume egale cu valoarea apartamentelor în care trăiesc, primarul general a explicat că prin consolidare valoarea economică a construcţiei creşte cu mai mult decât investiţia în consolidarea clădirii. 
 
"Din punct de vedere economic, să-ţi consolidezi clădirea în care stai este o afacere. Noi am avut o problemă cu monopolul pe care Compania municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic l-a făcut pe piaţă, astfel încât preţurile s-au dus (în sus - n.r.) foarte mult. Eu sunt pentru închiderea acestei companii şi pentru a merge către piaţă şi să vedeţi că preţurile or să mai scadă. Nu e ieftin să consolidezi, asta e clar, numai că valoarea economică a construcţiei creşte cu mai mult decât costă consolidarea şi dacă ai posibilitatea să plăteşti asta în 25 de ani, e un mecanism foarte bun”, a adăugat Nicuşor Dan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.