Primarul general Nicuşor Dan a afirmat că şi-ar dori ca municipalitatea să preia ELCEN până în luna mai sau iunie a acestui an, însă PMB depinde de multe alte instituţii precum Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai – iunie, însă depindem de multe alte instituţii, de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei. Sunt nişte paşi procedurali, dar eu îmi doresc ca până în vară să facem asta”, a declarat Nicuşor Dan, întrebat când va prelua Primăria Capitalei ELCEN.

Chestionat ce datorii are ELCEN şi ce se va întâmpla cu ele, edilul general a răspuns: „Există mai multe aspecte pe întrebarea aceasta. În primul rând, Termoenergetica o să preia ELCEN, amândouă fiind companii ale municipalităţii şi în felul acesta o să fie o singură companie, iar datoria istorică pe care municipalitatea, prin RADET, o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Energiei. Aceste datorii, datoria istorică face obiectul unui litigiu între să spunem RADET, municipalitate pe deoparte şi ELCEN, Ministerul Economiei pe de altă parte, pentru că este ca orice litigiu comercial în care s-au prestat nişte servicii şi este de dezbătut dacă penalităţile au fost ok sau nu. Deci este o discuţie tehnică despre cât, până la urmă, este datoria pe care respectiv municipalitatea o are către ELCEN”. 

Referitor la datoriile ELCEN către furnizori, Nicuşor Dan a spus că sunt de circa 100 milioane lei.

„Datoriile ELCEN către furnizorii lui nu sunt tocmai, asta spuneam la început, că prin două mecanisme, mecanismul acela de 320 de milioane al datoriei Termoenergetica care a fost închis, pe de altă parte penalităţi la datorii ELCEN care au fost închise de către Ministerul de Finanţe, deci de către Guvern în decembrie 2020 au făcut ca ELCEN în momentul de faţă să aibă relativ puţine datorii. Asta nu este deloc o problemă tehnică. Puţinele datorii de aproximativ 100 milioane lei pe care Termoenergetica le datorează către ELCEN acum ajuns să închidă datoriile pe care ELCEN le are către alţi furnizori”, a explicat Dan.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.