Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că la Romexpo va fi un centru "de rezervă" pentru refugiaţi, aici putând fi amenajate 2.000 de locuri. "În momentul ăsta avem în Bucureşti 4.300 de locuri, din care sunt ocupate cam 2.500. Şi aici ar mai fi încă 2.000 suplimentare, pentru situaţia în care e nevoie", a explicat el. În prima fază, la Romexpo vor fi 560 de locuri disponbile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicuşor Dan a declarat, vineri seară, după ce a verificat stadiul lucrărilor de amenajare a centrului pentru refugiaţi de la Romexpo, că acesta este un "centru de rezervă, de backup".

"În momentul ăsta avem în Bucureşti 4.300 de locuri, din care sunt ocupate cam 2.500. Şi aici ar mai fi încă 2.000 suplimentare, pentru situaţia în care e nevoie. Sperăm să nu fie nevoie, dar dacă e nevoie avem pregătit acest spaţiu", a afirmat el.

Răspunzând unei întrebări, primarul general a declarat că acest centru este "operaţional", însă "nu e deschis atâta timp cât sunt alte locuri în oraş".

El a explicat că este frig "pentru că este o sală uriaşă", care nu se încălzeşte în mod curent.

"În momentul în care noi am preluat spaţiul erau 5 grade, de atunci s-a dat drumul la căldură, acum sunt în jur de 16 grade. Dacă e nevoie, avem şi nişte tunuri care funcţionează pe curent şi care pot să mărească de la oră la oră altă temperatură, dar deocamdată o menţinem aşa cum este", a adăugat Nicuşor Dan.

El a menţionat că există un spaţiu special pentru mame şi copii, un loc de joacă pentru copii, o zonă pentru servirea mesei, toalete, băi.

Întrebat cum va contribui Primăria la acomodarea acestor refugiaţi şi dacă s-au primit solicitări pentru înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ din România, Dan a afirmat: "Ce am reuşit noi să facem, am reuşit să cazăm câteva sute de persoane, am reuşit să coordonăm cazarea pentru persoanele care au stat una, două, trei zile sau toată perioada asta de când au venit. S-au organizat două centre pentru copii, adică locuri în care mamele să îşi poată lăsa peste zi copiii. Pe partea de educaţie, este o responsabilitate care revine Ministerului Educaţiei, am transmis către domniile lor solicitarea, pentru copii care stau mai multe zile sau pe o perioadă nedefinită, până când se liniştesc lucrurile, trebuie să fie o soluţie pe educaţie".

"În primul rând, vreau să mulţumesc tuturor celor care şi-au pus casele la dispoziţie, zecilor de mii care au donat, inclusiv prin… ştiţi că a fost o campanie organizată de Inspectoratul Şcolar, prin care oamenii au donat la… părinţii au donat la puncte din şcoli. Există un material cu numere de telefon la care cei care vor să ofere orice, fie cazare, fie materiale, pot să o facă", a mai declarat primarul general.

La rândul său, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), Cosmina-Ioana Simiean, a explicat că, în prima fază, Romexpo este operaţională cu 560 de paturi.

"Nu are rost să le punem pe toate 2.000 până când situaţia nu o cere. După ce se umplu cele 560 de paturi, se ocupă şi inelul median şi toate zonele de buffer care sunt special amenajate împreună cu experţii de la ISU. Romexpo va fi deschis gradual, în funcţie de numărul de solicitări. Speranţa noastră, a tuturor, este să nu avem nevoie de această facilitate şi să nu avem 2.000 de refugiaţi în acelaşi timp în Romexpo şi alţi aproape 5.000 în centrele de cazare din Bucureşti. Romexpo va primi primii refugiaţi în momentul în care capacitatea de cazare de la Bucureşti şi Ilfov, care este de aproximativ 6.000 de locuri, va fi ocupată. Nu este cazul în prezent, suntem la o rată de ocupare de aproximativ 60%, din cauză că foarte multe persoane sunt în tranzit în Bucureşti spre alte destinaţii europene. Nu ştim ce urmează şi care este parcursul acestui război şi câţi refugiaţi vor veni în România, însă este o chestiune de normalitate şi de prevenţie a unei administraţii publice locale de nivelul Capitalei să aibă pregătită o astfel de facilitate oricând, pentru a nu fi luaţi prin surprindere", a arătat ea.

Simiean a menţionat că, în ultimele trei zile, pare că fluxul de refugiaţi a mai scăzut puţin, dar asta nu înseamnă că în următoarele zile această situaţie nu se poate schimba.

"Nu este ceva ce putem prevedea, toate lucrurile se întâmplă la graniţă, din momentul în care ei trec graniţa şi se suie în trenurile de Bucureşti sau în autocarele de Bucureşti. Repet, este ceva, un lucru asupra căruia nicio autoritate din această ţară sau din ţările noastre vecine pot să o estimeze la acest moment. Singurul lucru pe care putem să îl facem ca o administraţie responsabilă este să ne pregătim pentru ce este mai rău. Dar nu putem şti dacă asta se va întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână", a adăugat directorul DGASMB.

Potrivit sursei citate, spaţiul de la Romexpo a fost organizat în 72 de ore, cu punct de informare, punct de coordonare, punct de primire căţei, punct de distribuţie cartele SIM, paturile pregătite, procedurile de reamenajare a paturilor, zonă de mame şi copil, zonă de internet pentru refugiaţi, cantina restaurant, zona de kituri de hrană pentru ucrainenii care se află în casele bucureştenilor şi care nu îşi permit să îşi cumpere, zona de haine, de sortare de haine, zonă de consiliere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.