Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat luni că, prin două decizii definitive ale Curţii de Apel Bucureşti sunt oprite două speculaţii imobiliare consistente, fiind vorba de Modrogan 1A şi de Icoanei 2-8 aprobate de fostul primar Gabriela Firea în ultimele zile de mandat, edilul precizând că sunt „ultimele zvâcniri ale unui mod profund nociv de a face dezvoltare urbană”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Conferinţa este prilejuită de două decizii definitive ale Curţii de Apel Bucureşti prin care sunt oprite două speculaţii imobiliare consistente, aprobate de administraţia Firea în ultimele zile de mandat. E vorba de Modrogan 1A şi de Icoanei 2 – 8”, a declarat Nicuşor Dan, luni, într-o conferinţă de presă. 
El susţine că sunt ultimele zvâcniri de a face dezvoltare urbană în Bucureşti cu încălcarea interesului public. 
”Sunt ultimele zvâcniri ale unui mod speculativ şi profund nociv de a face dezvoltare urbană în Bucureşti, cu încălcarea interesului public. Sunt foarte fericit că în acest mandat am avut zeci de cereri prin care am aprobat pentru zona istorică a Bucureştiului dezvoltările urbane corecte, consistente în acord cu ceea ce înseamnă zona centrală a Bucureştiului”, a precizat Nicuşor Dan.
El s-a mai întrebat cum a fost posibil ca un investitor spaniol să lucreze în centrul Capitalei timp de jumătate de an cu autorizaţii de construire şi de desfiinţare ilegale şi expirate. 
”Unde este statul român? Cum este posibil să avem un investitor spaniol care să lucreze în zona zero a Bucureştiului timp de şase luni cu autorizaţii de construire şi de desfiinţare şi ilegale şi expirate şi nicio instituţie a statului român, nici Inspectoratul de Stat în Construcţii, nici prefectul, nici Parchetul, deşi legal sesizate să nu facă nimic. Oare un investitor român care s-ar duce să facă în centrul Madridului ar putea să facă asta, să lucreze şase luni cu autorizaţii ilegale şi expirate?!”, a mai afirmat Nicuşor Dan.
El s-a referit apoi la proiectul din  Modrogan 1A. 
”Mondrogan 1A, sediul central al PNL. Este parcelarea Filipescu, dezvoltată acum 110 ani, în jurul acestui palat, cu o formă foarte specială, unică în Bucureşti spune regulamentul de urbanism şi care totul se învârte în jurul acestui palat care este monument istoric şi este elementul central. Avem un palat, avem grădina palatului şi în jur o dezvoltare care respectă această formă construită acum 110 ani. Printr-un PUZ aprobat în 2019, printr-o autorizaţie aprobată în 2020, în 21 septembrie, cu şase zile înainte de alegerile locale, s-au aprobat nici mai mult, nici mai puţin decât blocuri în curtea palatului. Sunt mai multe motive pentru a pune blocuri acolo e o ilegalitate, dar motivul cel mai flagrant este că este spaţiu verde şi există prevedere clară în lege care spune că nu ai voie să schimbi destinaţia unui spaţiu verde”, a afirmat primarul Capitalei.
El a prezentat şi reacţia autorităţilor române în acest caz. 
”Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a avizat Planul Urbanistic General şi autorizaţia, fără să vadă că acolo este spaţiu verde, cum a făcut-o de alte sute de ori. Direcţia pentru Cultură, care este organismul local al Ministerului Culturii, deşi avizase de două ori şi spusese că acest spaţiu din jurul palatului conservarea lui este obligatorie, a dat aviz şi pentru blocuri acolo. Administraţia Firea a dat autorizaţie de construire cu şase zile înainte de alegerile locale. ISC-ului i-a luat un an ca să verifice deşi era o investiţie consistentă şi importantă. După ce ISC-ul cu greu a verificat şi în decembrie a constatat toate ilegalităţile pe care ulterior le-a constatat şi Curtea de Apel Bucureşti, a venit acest ordin în ianuarie 2022 în care fără nicio explicaţie Inspectoratul de Stat în Construcţii a revocat ordinul inspectoratului local prin care se constatau toate ilegalităţile fără să dea niciun motiv pentru care acest proces verbal de control se revocă, împiedicând astfel prefectul să exercite încă din ianuarie acţiunea în contencios-administrativ care ar fi oprit această speculaţie imobiliară”, a mai transmis Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei a precizat că în data de 8 iulie Curtea de Apel Bucureşti, printr-o decizie definitivă, a suspendat executarea şi pentru autorizaţia de construire, iar astfel nu mai pot fi făcute lucrări la blocurile respective. 
Nicuşor Dan a prezentat şi cazul din Icoanei 2-8. 
”Sunt două dintre clădirile care au fost demolate acolo în baza unei autorizaţii ilegale. Despre această zonă, în regulamentul de urbanism al zonelor protejate, emis în urma unui studiu al Universităţii de Arhitectură, spune că este o zonă unicat la nivel internaţional. Mai spune că este interzisă comasarea parcelelor şi toate intervenţiile trebuie făcute parcelă cu parcelă pentru a păstra spiritul acestei zone istorice. Aici a fost emisă o autorizaţie de desfiinţare pentru cele patru clădiri şi a fost emisă autorizaţia de construire pentru un imobil pe cele patru parcele reunite”, a afirmat Nicuşor Dan. 
El a prezentat şi în acest caz care a fost reacţia autorităţilor statului.
”Direcţia de Cultură a avizat şi demolarea şi construirea în ciuda faptului că avizase acel regulament care spunea că nu ai voie să comasezi parcele. Administraţia Firea a emis autorizaţia de desfiinţare în 1 octombrie, după alegerile locale şi autorizaţia de construire în 27 octombrie 2020. Am preluat mandatul în 29 octombrie şi aşa ne explicăm de ce consilieri generali aleşi ai PSD au încercat să întârzie prin fel de fel de contestaţii în instanţă schimbarea administraţiei pentru ca ultimele tunuri care erau pregătite să poată să fie semnate. Am sesizat ISC-ul în luna martie 2020, spunând explicit că este vorba de pierderea unor elemente importante de patrimoniu construit. În ciuda acestor insistenţe, ISC-ul nu a făcut verificări asupra legalităţii până în decembrie 2021, adică la nouă luni după ce a fost sesizat şi după ce demolarea se consumase deja”, a mai declarat Nicuşor Dan.
El a mai declarat că săptămâna trecută Curtea de Apel Bucureşti a decis că nu mai există autorizaţii de construire pentru această investiţie. 
”Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 avea toate motivele să suspende executarea până când lucrurile să se lămurească în instanţele civile, nu a făcut-o şi a permis demolarea şi începerea lucrărilor de construire şi de asemenea identic ca în cazul Modrogran, după ce ISC-ul local a venit şi a constatat toate ilegalităţile şi a făcut un proces verbal consistent, Inspectoratul de Stat în Construcţii naţional a dat acelaşi tip de ordin, fără nicio motivare prin care a anulat, a revocat ordinul inspectoratului local şi practic l-a lăsat fără efecte juridice. Curtea de Apel Bucureşti, printr-o decizie definitivă pe care a pronunţat-o în 6 iulie a constatat că nu mai există autorizaţii pentru această investiţie. Această administraţie nu va da noi autorizaţii pentru o construcţie ilegală, care încalcă regulamentul de urbanism. Vom solicita instanţei revenirea la situaţia anterioară”, a mai afirmat primarul Capitalei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.