Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, semnarea actului adiţional pentru contractul de revizuire a Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Bucureşti, contract încheiat în anul 2013 între municipalitate şi un consorţiu al cărui lider este Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi blocat un an mai târziu. Conform actului adiţional, până la finalul acestui an va trebui livrată o primă formă a planului, iar în anul 2024 acesta va fi supus spre avizare instituţiilor abilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„La sfârşitul anului 2022, am semnat actul adiţional pentru realizarea actualizării PUG-ului. Actul adiţional prevede că consorţiul condus de Universitatea de Arhitectură va realiza o primă versiune a noului plan urbanistic general al municipiului Bucureşti în cursul anului 2023, deci termenul de predare a acestei prime versiuni este decembrie 2023. Începând din 2024, această documentaţie va merge la ministere li la celelalte instituţii avizatoare pentru avizare. Sperăm ca acest proces să fie cât mai rapid, astfel încât să ave un document juridic care să fie aplicabil cât mai repede”, a anunţat Nicuşor Dan marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. 
Contractul a fost semnat în anul 2013, încă execuţia sa a fost blocată un an mai târziu.
„Planul urbanistic general înseamnă, în sfârşit, o dezvoltare sustenabilă a Bucureştiului, pentru că, din păcate, ce vedem azi, este consecinţa unei dezvoltări preponderent speculative şi asta a însemnat blocuri între case, blocaje în trafic, dispariţii de spaţii verzi, cartiere fără şcoli şi grădiniţe”, a adăugat edilul. 
Nicuşor Dan a mai afirmat că „din păcate, la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti gradul de nelegalitate în emiterea autorizaţiilor a fost extrem de mare”, el arătând că jumătate dintre procesele din instanţă se finalizeaază cu anularea autorizaţiilor.
Rectorul Universităţii de Urbanism şi Arhitectură, Marian Moiceanu, a catalogat drept „un act de normalitate” actualizarea PUG. El a dat asigurări că arhitecţii şi urbaniştii vor face, prin realizarea planului, ca dezvoltarea Capitalei să nu fie una haotică. 
„Semnarea acestui document este importantă nu doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti ca entitate, nu este importantă doar pentru noi ca profesionişti, este importantă şi pentru cetăţenii acestui oraş şi pentru administraţiile locale de sector care nu sunt nişte instituţii care se uită la ce o să se întâmple, sunt partenerii noştri în acest proiect”, a afirmat Moiceanu.
Prorectorul Universităţii de Arhitectură, Tiberiu Florescu, a explicat, la rândul său, că PUG-ul are două componente importante: o componentă strategică de dezvoltare, care oferă predictibilitate investiţiilor, şi o componentă de reglementare. 
Acesta a subliniat că în anii de la semnarea contractului iniţial, echipa consorţiului al cărei lider este Universitatea de arhitectură a monitorizat dezvoltarea Capitalei. 
Din consorţiul condus de Universitatea de Arhitectură fac parte specialişti de talie internaţională, reprezentanţi ai mai multor companii din IT, consultanţă, care se ocupă de probleme de mediu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.