O şcoală dintr-o localitate buzoiană aflată în scenariul verde a rămas închisă luni, copiii fiind trimişi acasă, în urma unor neînţelegeri între administraţia locală, conducerea unităţii şi Inspectoratul Şcolar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Incidentul a fost semnalat în localitatea buzoiană Poşta Câlnău, aflată în scenariul verde, cu o incidenţă sub 1 caz la mia de locuitori. Şcoala de centru a rămas închisă, deşi copiii s-au prezentat de dimineaţă la sediul unităţii de învăţământ. Nimeni nu a putut intra însă în şcoală care avea lacătul pe poartă. 
 
Inspectorul general al IŞJ Buzău, Ionel Meiroşu, spune că responsabilă de această situaţie este Primăria, care nu a permis copiilor să intre în localul şcolii, ci i-a lăsat să aştepte în frig, în faţa şcolii până la anunţul că trebuie să plece acasă. 
 
”Avem o situaţie atipică şi la limita legalului, la Poşta Câlnău, unde administraţia publică locală a blocat accesul în unitate, încuind poarta de acces deoarece clădirea de la şcoala de centru, Constantin Ivănescu Poşta Câlnău, nu a fost recepţionată în urma lucrărilor de reabilitare care s-au desfăşurat”, a declarat Meiroşu.
 
Pe de altă parte, primarul comunei, Sorin Munteanu, spune că nu putea să deschidă şcoala din cauza lipsei certificatului de recepţie a lucrărilor care au fost efectuate recent în respectiva unitate de învăţământ. Mai mult decât atât, Munteanu susţine că Inspectoratul de Stat în Construcţii ar fi aplicat deja o amendă pentru lipsa acestei recepţii a lucrărilor şi nu putea permite copiilor să reintre în clase în aceste condiţii. 
 
”De la Inspectoratul de Stat din Construcţii  am primit o sancţiune care nu ne mai permite să ne desfăşurăm activitatea în şcoală până când nu avem recepţia finală, iar doamnele director împreună cu Inspectorul Şcolar s-au încăpăţânat să continue în această notă. Ei pot intra în şcoală. Nu îi opreşte nimeni, dar dacă vor să intre în această şcoală, să îşi asume ei. Eu  nu îmi pot asuma pentru că ar fi o faptă în formă continuată. Am fost deja sancţionat o dată”, a declarat Munteanu. 
 
Primarul spune că le-ar fi cerut directoarelor şcolii să anunţe copiii şi părinţii că nu trebuie să vină luni la cursuri, dar şi că efectivele din şcoala care rămâne închisă trebuie dirijate către alte şcoli din comună, lucru pe care conducerea şcolii nu l-a făcut. 
 
”Aveau timp de când le-am comunicat de acum două săptămâni să se organizeze şi să relocheze copiii la celelalte şcoli. Activitatea în acel corp de clădire se desfăşoară ilegal. Eu le-am comunicat de acum două săptămâni ce probleme sunt acolo şi că ar trebui să facă ceva în acest sens. Nu este legal să se desfăşoare cursurilor în acel corp de clasă”, a mai declarat Munteanu.
 
În şcoala respectivă învaţă circa 320 de copii. Luni, ei au învăţat online urmând să se decidă în cursul  după-amiezii ce se va întâmpla cu ei. 
 
Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut control în noiembrie 2020 la şcoala gimnazială Poşta Câlnău şi a descoperit că, după renovarea de anul trecut, unitatea a funcţionat fără o recepţie prealabilă circa trei săptămâni, până a intrat în sistem online.
 
De atunci, Primăria trebuia să prevadă bani din bugetul local pentru a plăti Inspectoratul de Stat în Construcţii să asiste la recepţia lucrării, însă autorităţile locale nu au deocamdată această sumă, care se ridică la 16.000 de lei.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.