Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală este pregătit să facă transplant în orice clipă, există echipamente, un laborator care funcţionează 24 de ore din 24 şi o echipă complexă formată din chirurgi, medici de terapie intensivă, pneumologi, infecţionişti şi asistenţi medicali, toţi pregătiţi în centre din străinătate, dar ministrul Sănătăţii refuză plata operaţiilor şi pentru aceasta îi vom cere daune morale, a declarat, marţi, managerul unităţii sanitare, Narcis Copcă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru noi, transplantul pulmonar, ca şi intervenţie, nu dă nicio emoţie, este o operaţie care va dura două ore şi jumătate . Singurul lucru pe care îl aşteptam, aşteptam ca ministrul să ne încurajeze, precum în Ungaria, unde s-au investit pentru trainingul echipei medicale peste 3.000.000 de euro cu prima intervenţie. Noi nu am cerut niciun leu pentru prima intervenţie, am cerut doar încurajarea şi aprecierea pentru ceea ce încercăm să facem pentru pacienţii români. Din păcate, «ministrul AKH» a avut altă poziţie şi astfel am ajuns la o situaţie complet regretabilă, complet neplăcută, o situaţia unicat,  să trebuiască să facem o sesizare de abuz în serviciu pentru pacienţii români, şi nu pentru noi. Atenţie, în aceste moment, această clinică este acreditată legal", a spus managerul unităţii sanitare bucureştene.

Echipa medicală pregătită pentru transplant pulmonar este compusă din chirurgii Narcis Copcă, Cezar Stroescu, Dragoş Chiriţă, Nicu Boleac, Ianoş Pahomea, Cătălin Pivniceru, Victor Constantinică, Adrian Hanna. În achipa de anestezie terapie intensivă sunt Laura Popa, Mihaela Ungureanu, Iuliana Barbu, Carmen Ciocea. Medici pneumologi sunt Dragoş Bumbăcea, Marius Balea şi Dani Gologan, medicul infecţionist este Sabina Şchiopu şi asistenţi sunt Ana Stancu, Dana Haralambie şi Mihaela Mareş, a precizat managerul Spitalului „Sfânta Maria”.

"Ce fel de suspiciuni poate să aibă un ministru economist, cu secretari de stat care nu sunt medici, cu consilieri care sunt nemedici şi care de cinci luni de zile ne explică un singur lucru: AKH. La noi au fost organe, dar s-au transferat în străinătate. Toţi cei care sunt pe listă au zero şansa de viaţă dacă nu se transplantează. Dacă se transplantează, speranţa de viaţă este mai mare de zero. Refuzul plăţii către spital este de fapt dorinţa de a nu face transplant pulmonar în România şi de a-l face cu predilecţie la AKH", a mai spus Copcă. 

El i-a solicitat ministrului Sănătăţii  să semneze cât mai repede „dreptul asiguratului român”, respectiv plata transplantului pulmonar pentru centrul acreditat de Guvern. Potrivit managerului Spitalului „Sfânta Maria”, costul mediu pentru un transplant pulmonar este de 87.000 de euro.  

Medicul Dragoş Bumbăcea, şeful Secţiei de pneumologie de la Spitalul Elias, care face parte din echipa de transplant, a spus că sunt trei pacienţi pe lista de aşteptare, o femeie şi doi bărbaţi cu vârsta de aproximativ 40 de ani. Medicul Bumbăcea a precizat că toată echipa s-a pregătit în străinătate pentru transplant pulmonar, el făcând pregătire şase luni.

„În acest moment, nu avem nevoie de niciun echipament. Noi aveam nevoie doar de o derulare firească, înţeleaptă a procedurilor respectiv. Să se renunţe la aceste acuzaţii că nu existăm, că nu ne-am pregătit , că nu avem infecţionist, că de ce sunt infecţii nosocomiale, că nu avem laborator. Toate aceste enormităţi grevează asupra bunei funcţionări a unei instituţi extrem de respectabile şi respectate.  Îi atrag atenţia domnului ministru că, pe lângă procesul penal pe care o să îl aibă sau îl are, noi o să solicităm daune, pentru că dânsul, fără să calce vreodată în acest spital, deşi l-am invitat prin adrese de mai multe ori, l-am invitat la discuţii bărbăteşti, la discuţii de bună informare, de cunoaştere a noastră, a echipelor medicale, constat că dânsul nu numai că nu a fost în niciun spital din România şi se tratează la AKH, pentru că asta este opţiunea, dar la noi nu a vrut să vină. În schimb ne trimite fel şi fel de controale, în parte mai mult sau mai puţin abuzive ... În şedinţa de Guvern, vă spuneam, a menţionat un lucru extrem de urât, extrem de grav pentru un om care ar trebui să îşi iubescă ţara, să îşi iubească sistemul, să îşi iubească pacienţii, medicii să însufleţească şi să ajute la reformare acestui sistem, a afirmat că dânsul nu s-ar opera la «Sfânta Maria»", a mai spus Narcis Copcă. 

Unele criterii de acreditare a Spitalului "Sfânta Maria” din Capitală pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite, unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice, circuitele pentru transportul acestor pacienţi nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist, în condiţiile în care numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare faţă de anul trecut, potrivit raportului Inspecţiei Sanitare de Stat, după controlul făcut la unitatea sanitară.

Inspectorii sanitari au constatat că la Spitalul "Sfânta Maria”, deşi în structura organizatorică este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată, respectiv Centrul Medical MED-AS şi către alte patru unităţi sanitare publice - Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balş şi Centrul de Transfuzii Bucureşti, a anunţat, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, săptămâna trecută, că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar.

"Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu. 

Managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală a depus, în 23 noiembrie, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat.

Narcis Copcă a arătat că nici Ministerul Sănătăţii şi nici Agenţia Naţională de Transplant nu au semnalat vreo neregulă la acreditarea Spitalului “Sfânta Maria” pentru transplantul pulmonar.   

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.