Problemele de la Unitatea de arşi grav de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, ce funcţionează parţial, în lipsa personalului sau a unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate care să permită decontarea tratamentelor, sunt analizate de o comisie de experţi de la spital, dar şi internaţionali, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu. Totodată, concursul pentru postul de manager al spitalului a fost anulat, fiind evaluată oportunitatea unor modificări la selecţia viitorilor manageri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministrul Vlad Voiculescu a fost în vizită la Spitalul Floreasca pentru a vedea situaţia Unităţii de arşi grav. În prezent, unitatea este organizată pe lângă Secţia de chirurgie plastică, formularea nu există nici în limbaj administrativ şi nici în limbaj juridic, ceea ce duce la anumite probleme. Unitatea de arşi trebuie să fie unitate distinctă, iar faptul că acum nu este are impact asupra funcţionării, managementului, dar şi a fluxului finaciar. În acest moment, cele şase paturi din Unitatea de arşi grav nu sunt în contract cu CNAS, ceea ce este o problemă care trebuie rezolvată imediat pentru că nu se pot face decontări pentru tratamentele efectuate în aceste rezerve. Discuţiile cu CNAS sunt avansate", a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt. al Ministerului Sănătăţii 

Potrivit acestuia, ministerul are în lucru, cu prioritate, şi problema decontării pentru întreg tratamentul în cazul pacienţilor cu arsuri grave. 

"Avem în lucru o acţiune prioritară pentru mari arşi. Tratamentul, când se decontează pe această cazuistică, are o limitare pe caz rezolvat (DRG) care se poate deconta. Însă tratamentul costă mult mai mult decât limitarea DRG. De aceea, trebuie să găsim soluţii pentru decontarea întregului tratament pentru că altfel nu se poate efectuta normal. În luna mai au fost trataţi cinci pacienţi care îndeplinesc criteriile de arşi grav - doi dintre ei sunt în tratament, unul a fost externat, iar doi au fost transferaţi la Spitalul pentru arsuri", a explicat Colintineanu.

El a spus că urgenţa cea mai mare, însă, este legată de asigurarea personalului pentru Unitatea de arşi de la Floreasca.

"Este nevoie de oameni cu experinţă care să ocupe aceste posturi şi de bani cu care să fie plătiţi. Ministrul a dispus crearea unui grup de lucru la nivelul ministerului, format din experţi medicali ai Spitalului Floreasca, dar şi internaţionali. Aceştia vor propune soluţii integrate pentru a asigura funcţionarea unităţii", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al MS.

Colintineanu a mai spus că Ministerul Sănătăţii a anulat concursul pentru postul de manager al Spitalului Floreasca, ce urma să aibă loc marţi, pentru a evalua oportunitatea de a face modificări în selecţia viitorilor manageri.

"Ministrul Vlad Voiculescu a semnat vineri un ordin prin care a retras reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Consiliul de Administraţie al Spitalului Floreasca şi din comisia de contestaţie pentru funcţia de manager. Ministerul a anulat concursul de la Floreasca, care trebuia să aibă loc marţi pentru că a sosit momentul pentru a analiza şi a evalua oportunitatea de a face modificări la selecţia viitorilor manageri", a adăugat Laurenţiu Colintineanu.

În 24 mai, Guvernul a anunţat sesizarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru întocmirea nereală a procesului-verbal de punere în funcţiune a barocamerei de la Unitatea de Arşi a Spitalului Floreasca şi pentru plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL, precizând că verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii confirmă că Secţia de Arşi de la Floreasca nu este încă pe deplin funcţională. În 27 mai, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi penale in rem - faţă de faptă - în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca.

În urma informaţiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenţă Florească în ultimele şase luni şi la solicitarea Corpului de Control al premierului, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a făcut un control în Unitatea de Arşi, în perioada 26-29 aprilie.

”Concluziile acestui control sunt că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă (Floreasca) nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale din ultimele luni”, preciza Guvernul.

În urma controlului, au fost descoperite mai multe probleme, între care: personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în unitate, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI), nu este prevăzută o evacuare în  caz de incendiu a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, precum şi procedurile şi protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, barocamera nu este montată, nefiind funcţională, instalaţia de aer condiţionat a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi nu funcţionează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, rezervele de un pat, în număr de 6, sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi, iar saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.

În urma controlului, Guvernul a sesizat şi Curtea de  Conturi şi ANAP pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie aparatura medicală pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.