Bine ai venit la News.ro! Pentru a accesa tot conținutul publicat de către echipa editorială News.ro, scrie-ne la abonamente@news.ro.

MS: Programul Naţional de Transplant revine la parametrii normali, după criza din 2016. Peste o sută de vieţi salvate,70 prin transplant de rinichi, 30 de ficat şi trei de cord

BUCURESTI | Scris de Elvira Gheorghita |
MS: Programul Naţional de Transplant revine la parametrii normali, după criza din 2016. Peste o sută de vieţi salvate,70 prin transplant de rinichi, 30 de ficat şi trei de cord

Echipe medicale din mai multe spitale au salvat viaţa a o sută de români prin operaţii de transplant, până acum fiind realizate 70 de transplanturi renale (Bucureşti, Cluj şi Iaşi), 30 de ficat (Bucureşti şi Iaşi), precum şi trei operaţii de transplant de cord (unul la Bucureşti şi două la Târgu Mureş), anunţă vineri, Ministerul Sănătăţii, precizând că revigorarea acestei activităţii se datorează atât generozităţii familiilor pacienţilor donatori, cât şi efortului colectiv al tuturor specialiştilor şi angajaţilor din sistem.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că trimestrul al doilea din 2017 a marcat revenirea puternică a activităţii de transplant din România, pe fondul creşterii progresive a donării de organe şi ţesuturi.

Până în momentul actual, au fost salvate peste o sută de vieţi prin transplantul de organe. Astfel, medicii au efectuat un număr de 70 de transplante renale (Bucureşti, Cluj şi Iaşi), 30 de transplante de ficat (Bucureşti şi Iaşi), precum şi trei operaţii de transplant de cord (unul la Bucureşti şi două la Târgu Mureş).eşti, Cluj şi Iaşi), 30 de transplante de ficat (Bucureşti şi Iaşi), precum şi trei operaţii de transplant de cord (unul la Bucureşti şi două la Târgu Mureş).Aceste date demonstrează că Programul Naţional de Transplant funcţionează la capacitate bună şi cunoaşte o revenire importantă, după criza alarmantă de anul trecut. Un exemplu grăitor este că, numai în ultima săptămână, au fost depistaţi şi îngrijiţi şase donatori de organe şi ţesuturi în mai multe centre medicale din ţară şi din Municipiul Bucureşti. Creşterea numărului de donatori înseamnă salvarea mai multor vieţi, precum şi scurtarea listelor de aşteptare pentru transplant din partea pacienţilor cu insuficienţe severe de organ", arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Coordonatorul naţional de transplant , dr Victor Zota, a spus că transplanturile de cord au fost realizate în utlimele două săptămâni, donatorii având între 18 şi 37 de ani. 

Întrebat despre transplantul de plămân, care ar urma să fie realizat la Spitalul Sf Maria din Capitală, doctorul Zota a spus că urmează achiziţia unor  medicamente solicitate de medicii clinici fără de care nu poate fi demarat programul. 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, evoluţia pozitivă a transplantului  din 2017 este rezultatul generozităţii familiilor pacienţilor donatori, cât şi efortului colectiv al tuturor specialiştilor şi personalului medical implicat în activitatea de donare şi transplant, iar salvarea de vieţi este munca unei echipe profesioniste şi devotate pacienţilor, care numără în rândurile sale pe coordonatorii naţionali de transplant.

Fiecare membru al acestei echipe a răspuns favorabil solicitării ministrului Florian Bodog ca, împreună, să găsească cele mai bune soluţii pentru relansarea Programului Naţional de Transplant din România. 

 
 
 
 
 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Recomandările editorilor