Ministerul Sănătăţii (MS) arată, într-un mesaj transmis de Ziua Ambulanţei, că peste 90% din intervenţiile medicale de urgenţă prespitaliceşti la nivel naţional sunt furnizate de serviciile de Ambulanţă din Bucureşti-Ilfov şi din judeţe. "Este nevoie de angajarea unui număr mai mare de medici de urgenţă în serviciile de ambulanţă, precum şi de dotarea corespunzătoare cu maşini", adaugă aceştia. La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, afirmă că instituţia a făcut paşi concreţi în ceea ce priveşte dotarea şi pregătirea personalului de intervenţie. "1.200 de ambulanţe vor fi achiziţionate, mare parte dintre acestea fiind destinate Serviciilor Publice de Ambulanţă. Acestea se vor adăuga celor 821 de ambulanţe deja achiziţionate şi predate în ultimii ani colegilor de la Ambulanţă", subliniază el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ambulanţa împlineşte astăzi 116 ani. În 28  iulie 1906 a luat fiinţă «Societatea de Salvare din Bucureşti» şi, odată cu ea, prima staţie de Salvare din România, creată din iniţiativa  profesorului Nicolae Minovici, sub deviza «Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor»", arată reprezentanţii MS, joi, într-o postare pe Facebook.

Conform sursei citate, Serviciile judeţene de ambulanţă (SAJ) şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) au un rol esenţial în medicina de urgenţă.

"Peste 90% din intervenţiile medicale de urgenţă prespitaliceşti la nivel naţional sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri. Este nevoie de angajarea unui număr mai mare de medici de urgenţă în serviciile de ambulanţă, precum şi de dotarea corespunzătoare cu maşini. În acest fel vor putea fi acordate populaţiei servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusă. În anii 2020-2021, serviciile de ambulanţă au avut peste 6,2 milioane de intervenţii", adaugă reprezentanţii MS.

Un alt mesaj a fost transmis de şeful DSU, dr. Raed Arafat.

"Fiecare dintre dumneavoastră, medici, asistenţi, ambulanţieri, voluntari, prin sacrificiile şi rezultatele obţinute depuse în slujba binelui comun, aţi câştigat în aceşti ani un loc privilegiat în inimile românilor, unde respectul şi admiraţia pentru toţi salvatorii, personajele-cheie ale sistemului integrat de urgenţă din România care luptă cot la cot, împreună pentru a da o nouă şansă la viaţă, sunt la loc de cinste. Aşa cum bine ştim, Serviciile de Ambulanţă sunt parte a sistemului integrat de urgenţă din România, deci implicit şi parte a sistemului de siguranţă naţională, implicat în salvarea de vieţi omeneşti, fiind alături de celelalte servicii de urgenţă din România. Ele împreună, cu mult profesionalism, implicare, dăruire si grijă pentru oameni converg către ceea ce România deţine în acest moment, şi anume un serviciu de urgenţă complex, integrat, performant şi competitiv în raport cu serviciile de urgenţă publice regăsite în alte state", arată Arafat.

El adaugă că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, fiind structura care coordonează operaţional Serviciile de Ambulanţă din România, a făcut paşi concreţi pentru obiective care vizează linia legislativă, dotări, pregătirea personalului de intervenţie.

"Pentru că vorbim de evoluţie şi consolidarea sistemului integrat de urgenţă, în perioada care urmează, printr-un proiect derulat prin finanţare europeană (prin IGSU al MAI), 1.200 de ambulanţe vor fi achiziţionate, mare parte dintre acestea fiind destinate Serviciilor Publice de Ambulanţă. Acestea se vor adăuga celor 821 de ambulanţe deja achiziţionate şi predate în ultimii ani colegilor de la Ambulanţă. Totodată, 700 de ambulanţieri şi conducători auto vor intra în perioada următoare într-un program de pregătire în conducere preventivă, cursurile fiind finanţate din fonduri europene. Fiind vorba despre pregătire, un punct esenţial în îndeplinirea obiectivului nostru de a oferi servicii de calitate cetăţenilor l-a constituit formarea/atestarea în medicina de urgentă, (proiect derulat de IGSU din cadrul MAI) a celor 1500 de asistenţi medicali din cadrul structurilor de primiri urgente şi a serviciilor publice de ambulanţă", explică dr. Arafat.

Potrivit şefului DSU, "experienţele din ultimii ani caracterizate prin situaţii de urgenţă complexe şi diverse, ca de exemplu, accidente cu victime multiple, incidenţa fenomenelor meteo extreme, pandemie etc., dar şi intervenţia la cazurile zilnice ne-au demonstrat tuturor că doar împreună, acţionând integrat, putem răspunde rapid când comunităţile sunt în pericol". 

"Un exemplu prin care s-a putut observa legătura strânsă, interdependentă şi interconectată, care există între componentele sistemului integrat de urgenţă s-a evidenţiat mai ales în plină criză sanitară, generată de pandemia de COVID-19, când, atât echipajele SMURD care au responsabilitate pe linia medicinei de urgenţă cât şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă prin pompieri au oferit sprijin permanent SAJ/SABIF, în momente când solicitările de  testare a cetăţenilor la domiciliu depăşiseră puterea de acoperire a Serviciilor de Ambulanţă, pe raza Bucureşti-Ilfov şi nu numai, alocând resurse tehnice şi umane fără de care nu puteam trece peste momentele limită din acea perioadă.  Sistemul naţional integrat de urgenţă dezvoltat în ani de zile care înglobează toate structurile cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi salvării de vieţi a demonstrat în timp că numai lucrând împreună, unitar, integrat, obiectivul nostru de căpătâi, de a sprijini, a ajuta şi salva oameni, poate da rezultate", subliniază el.

Arafat consideră că România are "un management al situaţiilor de urgenţă stabil, performant, adaptat nevoilor societăţii, un adevărat reper al performanţei pe zona situaţiilor de urgenţă".

"Împreună, acţionând integrat, suntem mai puternici şi mai aproape de îndeplinirea scopului nostru comun, al profesioniştilor din domeniul medicinei de urgenţă, rămânând fideli jurământului care ne conduce pe acest drum al binelui, de a ajuta şi salva oamenii aflaţi în suferinţă,  punând interesul comun al salvării de vieţi înaintea oricărui alt interes, personal, politic sau instituţional. La mulţi ani, dragi colegi! Vă doresc sănătate şi multă putere de muncă în îndeplinirea misiunilor dumneavoastră!", conchide el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.