Modalitatea de predare a cheii de la dulapul în care sunt ţinute medicamentele foarte scumpe, aferente programului ATI, pare să fi fost problema la Spitalul Pantelimon, dar în prezent dulapul este descuiat, iar procedura de predare a cheii şi a gestiunii se modifică, astfel încât aceasta să nu mai fie atribuţia şefului ATI, ci să se predea de la medic de gardă la medicul de gardă care intră în tură, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătorul de cuvânt al MS a precizat, după controlul făcut la Spitalul Sfântul Pantelimon, că în dulapul încuiat erau ţinute medicamente care erau foarte scumpe şi care sunt prioritatea programului de ATI.
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
"Acum, modalitatea de predare a acestei chei se pare că a fost problema. Eu am fost , l-am văzut, dulapul este descuiat, accesul la medicamente e asigurat, iar în momentul acesta, procedura de predare a acestei chei şi a întregii gestiuni se modifică, astfel încât să nu mai fie în atribuţia şefului de ATI, ci să fie de la medicul de gardă la medicul de gardă care preia tura respectivă”, a declarat Laurenţiu Colintineanu.
 
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Pantelimon, Fiorela Miţoiu, a susţinut însă că nu au existat medicamente la care să nu fie acces şi nu au existat medicamente încuiate.
 
"A existat un dulap mare, care într-adevăr era încuiat, şi care cuprindea toate medicamentele aflate în acest program şi un dulap mai mic, la care exista în permanenţă acces care cuprindea aceleaşi medicamente, dar în cantităţi mai mici, care să asigure necesarul pe un anumit interval de timp. În momentul în care acest necesar era depăşit, atunci, într-adevăr, venea asistenta şef[ şi deschidea, pentru a putea fi asigurată medicaţia pacienţilor. Deci pacienţii nu au fost în situaţia în care nu au beneficiat de medicamente, în momentul de faţă, şi lucrul acesta l-au constatat şi reprezentanţii MS”, a spus purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.
 
Aceasta a vorbit, la rândul său, de noua procedură de predare- primire a noii gestiuni, astfel încât să nu mai existe fracţionarea stocului existent. 
 
"De acum încolo va exista un singur dulap care va fi predat de la medic şef de gardă la medic şef de gardă”, a spus Fiorela Miţoiu, subliniind din nou că toţi pacienţii şi-au primit medicaţia de care aveau nevoie.
 
Declaraţiile vin după ce medicul Elena Voicu, de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" a susţinut, sâmbătă dimineaţă, că dulapul cu medicamente din secţia Anestezie Terapie Intensivă a unităţii sanitare este în continuare închis, deşi o comisie analiza situaţia privind medicamentele care ar fi fost ţinute sub cheie la această secţie şi date cu prioritate pacienţilor tineri.
 
"Eu şi cu asistentele de tură suntem martore că, în continuare, dulapul cu medicamente de pe programul AP/ATI este încuiat cu o cheie care nu se ştie unde este. Suspendarea şefei de secţie şi a asistentei şefe nu a rezolvat absolut nimic. Pe mine mă interesa să rezolvăm această situaţie, ca oricare medic să aibă acces la medicaţia oricărui pacient", a declarat dr. Elena Voicu la Digi 24.
 
Medicul a mai susţinut că a fost de gardă şi în noaptea incendiului de la Clubul Colectiv, când s-a confruntat cu aceeaşi situaţie.

"În acea noapte, dulapul era închis cu cheia, iar ea (şefa secţiei ATI - n.r.) suna de acasă şi nu a fost prezentă, pot să vă spun că toţi şefii de secţie de la toate specialităţile au venit la spital în acea noapte şi s-au implicat, toate specialităţile minus o singură specialitate importantă care este, practic, inima spitalului", a declarat dr. Elena Voicu.

Informaţia a fost confirmată şi de Jean Chelba, tatăl lui Alex Chelba, una dintre victimele din Colectiv.

"Ştiu că în noaptea în care a fost primit Alexandru în secţia ATI acest dulap era închis. Deci nu au putut cei care erau de gardă în perioada respectivă să folosesc medicamente care poate, necunoscător, zic, eu, am aflat după aceeea că unele erau foarte necesare, nu s-a putut deschide dulapul decât a doua zi, când a venit şefa de secţie cu cheia”, a declarat Jean Chelba la Digi 24.

Medicul Elena Voicu a precizat că a întocmit un proces-verbal împreună cu asistentele, în care a scris că, sâmbătă, dulapul cu medicamente pentru secţia ATI este, în continuare, închis.

Şefa secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului "Sfântul Pantelimon", Laura Constantinescu, şi asistenta şefă, Laura Manea, au fost suspendate din funcţii de către conducerea unităţii sanitare, în urma acuzaţiilor că medicamentele ar fi fost ţinute sub cheie la această secţie şi date cu prioritate pacienţilor tineri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.