Ministerul Sănătăţii a depus un proiect de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 227 de milioane de euro, anunţă reprezentanţii instituţiei. Acesta vizează, în principal, rambursarea sumelor plătite de MS prin Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al bolnavilor cu HIV/SIDA. "Această finanţare va aduce o contribuţie majoră la degrevarea bugetului de stat", spune ministrul Sorina Pintea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, în sistemul informatic MySMIS cererea de finanţare "Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA", valoarea totală eligibilă a proiectului fiind de aproximativ 227 de milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Proiectul vizează, în principal, solicitarea de rambursare a sumelor plătite de Ministerul Sănătăţii prin Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al bolnavilor cu infecţie HIV/SIDA, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2018, destinate acoperirii tratamentului pentru bolnavii cu infecţie HIV/SIDA.

"Această finanţare va aduce o contribuţie majoră la degrevarea bugetului de stat. Continuăm astfel seria de proiecte depuse de Ministerul Sănătăţii prin care sistemul de sănătate va beneficia de fonduri nerambursabile. Luna trecută, în Cadrul Programului Operaţional Regional, s-au depus proiecte în valoare de aproximativ 261 de milioane euro pentru dotarea cu echipamente medicale a unităţilor sanitare din România. Vom folosi toate oportunităţile financiare oferite de Comisia Europeană care pot determina îmbunătăţiri ale sistemului de sănătate", a declarat ministrul Sorina Pintea.

Din 2001, România a aprobat accesul universal la terapia antiretrovirală (ARV): în principal, accesul a fost asigurat cu prioritate pentru toţi copiii infectaţi HIV, în timp ce pentru adulţi accesul la terapie s-a făcut conform ghidurilor naţionale şi internaţionale de la momentul respectiv.

În prezent, finanţarea managementului pacientului infectat HIV este asigurată astfel: prin bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru terapia antiretrovirală, precum şi pentru testări HIV la gravide şi la principalele categorii de persoane cu comportament la risc pentru infecţia HIV; prin bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, pentru analize şi terapia curativă a persoanelor internate cu diverse boli infecţioase, precum şi pentru monitorizarea viro-imunologică a acestora, prin secţiile la zi.

Conform MS, dacă în perioada 2007-2010, bugetul anual alocat la nivel naţional pentru tratament ARV a fost de circa 32 de milioane de euro, în anul 2016, în condiţiile creşterii cu 47% a numărului de pacienţi, costurile anuale aferente tratamentului ARV s-au dublat, ajungând la aproximativ 60 de milioane de euro.

"În condiţiile menţinerii incidenţei HIV/ SIDA la nivelul mediei ultimilor 10 ani (714 cazuri noi anual), se estimează că doar costurile necesare acoperirii tratamentului ARV şi monitorizării pentru persoanele nou diagnosticate vor implica o creştere anuală a bugetului cu circa 4,6 milioane de euro", arată MS.

Conform sursei citate, este cea mai mare valoare a unei propuneri de proiect din România prin care se solicită finanţare din Fondul Social European, care va fi asigurată din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4.

Fişa de proiect non competitiv a fost validată de Autoritatea de Management a Programului Capital Uman în 15 octombrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.