Deputatul USR Monica Berescu susţine că statul român întârzie nejustificat reformele legislative privind pedepsele aplicate agresorilor care comit abuzuri sexuale împotriva minorilor, ea solicitând coaliţiei PNL-PSD să îndrepte situaţia şi să voteze de urgenţă proiectul de lege pe care l-a depus în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monica Berescu a afirmat marţi, într-un comunicat de presă, că există încă de anul trecut un proiect depus alături de alţi parlamentari USR prin care actele sexuale cu minori sub 14 ani să fie încadrate la viol, iar cei vinovaţi să fie astfel trimişi la închisoare, dar că documentul este blocat în Parlament.

"Îi cer ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu să renunţe la starea de pasivitate şi să intervină. Statul român întârzie în mod nejustificat reformele, deşi România are la activ trei condamnări la CEDO pe tema copiilor abuzaţi sexual. Solicit coaliţiei PSD-PNL să voteze de urgenţă, imediat după ce începem sesiunea de toamnă, proiectul pe care l-am depus împreună cu alţi colegi de la USR, prin care actele sexuale cu minori sub 14 ani sunt încadrate la viol şi inculpaţii sunt trimişi la închisoare, nu lăsaţi în libertate cum se întâmplă în prezent. Tăcerea autorităţilor nu face decât să  demonstreze nepăsare şi complicitate", a precizat deputatul USR, Monica Berescu, deputată USR.

Ea consideră că realitatea în România este una "sumbră", în condiţiile în care trei din patru abuzatori sexuali rămân în libertate chiar dacă victimele sunt copii de 10-12 ani.

"Putem îndrepta situaţia. Avem o lege în Parlament depusă încă din 2021, dar documentul este ţinut la sertarul comisiei juridice de mai bine de opt luni. Avem deja mai mult condamnări la CEDO. Decizia judecătorilor europeni arată gravitatea situaţiei, iar din partea Ministerului Justiţiei nu vedem nici o reacţie. Coaliţia PSD - PNL e mai preocupată să împartă funcţii şi bani, în loc să apere interesele copiilor noştri", a adăugat deputatul USR, Monica Berescu.

Totodată, Berescu susţine că în ultimii cinci ani, au ajuns pe rolul instanţelor un număr de 2.037 de dosare cu privire la infracţiunea de act sexual, iar în jumătate din cazuri victimele au vârsta sub 15 ani.

"Însă majoritatea cazurilor sunt încadrate ca acte sexuale consimţite, nu ca infracţiune de viol. În puţine cazuri se iau în considerare factori secundari, precum posibilitatea existenţei constrângerii psihice sau inabilitatea victimei de a înţelege în întregime consecinţele deciziilor sale", a mai afirmat deputatul USR.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.