Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că nu va fi oprit concursul pentru directori, organizat de minister, şi a spus că iniţiativa din Senat pentru amânarea examenului pare o continuare a unei politici de subordonare a şcolilor unor interese de partid. Ministrul a precizat că se va adresa autorităţilor statului în cazul în care profesorii sunt împiedicaţi,"sub diferite metode", să se înscrie la concurs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am fost foarte surprins, chiar şocat când am văzut această reacţie adversă faţă de concurs. Nu ştiu dacă mai există în momentul de faţă în România un sistem de importanţa educaţiei, un sistem social care să însemne ceva pentru viaţa României de astăzi şi în care selecţia managerilor să nu se facă pe bază de concurs public şi transparent. Faptul că atât de mulţi politicieni, faptul că atât de mulţi oameni din sistemul educaţiei au această reacţie cred că este şi rezultatul a multor ani, cel puţin opt ani în care lucrurile au fost organizate doar politic în ceea ce priveşte conducerea şcolilor, a liceelor în general", a spus Mircea Dumitru.

Ministrul a susţinut că este normal ca o dată la patru ani să fie organizat concursul pentru ocuparea posturilor de directori în învăţământul preuniversitar

"Cred că acum este un moment foarte important în care semnalul acestuia guvern, în care semnalul Ministerului Educaţiei, prin reprezentanţii săi este acela că educaţia trebuie să intre într-un regim de normalitate. Aceasta trebuie să fie normalitatea ca o dată la patru ani său o dată la încheierea ciclului pe care îl ai potrivit contractului de management să se organizeze un concurs", a mai spus Dumitru.

El a precizat că nu se luptă cu un partid sau cu altul, dar prelungirea unei situaţii de provizorat ar fi aberantă.

"Mesajul meu este unul de normalizare şi normalitate, nu este un mesaj politic. Nu este o luptă cu un partid sau cu altul. Sigur că dacă reprezentanţi ai partidelor politice care în momentul de faţă sunt în Parlament prezintă sub o formă principială şi raţională ceea ce nouă ni se pare aberant şi anume această prelungire a unei situaţii de provizorat la urma urmei. Dânşii pretind că vor să facă concurs deşi concursuri nu s-au mai organizat de cel puţin opt ani, iar soluţia pe care o oferă este să mai amâne un concurs, care se poate organiza potrivit legii, încă un an sau poate chiar mai mult", a transmis ministrul Educaţiei.

Oficialul a precizat că Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) nu va opri desfăşurarea concursului.

"Ministerul Educaţiei s-a angajat să organizeze acest concurs public. Vreau să vă anunţăm că nu ne vom opri, aşa cum am anunţat, şi calendarul şi metodologia, cadrul legal, toate acestea definesc deja concursul care este în desfăşurare. Iniţiativa de care am luat cunoştinţă de acum câteva zile de la Senatul României de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în aşa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor pare de fapt o continuare a unei politici de condiţionare a şcolilor din România şi de subordonare a acestor şcoli unor interese de partid. Noi respingem această metodă de a conduce şcolile din România şi insităm asupra nevoii de a avea un cadru transparent şi predictibil în care cei buni dintre profesori care se dovedesc a fi şi manageri buni în şcoli să poată să conducă pe o perioadă de mandat determinată", a mai spus Mircea Dumitru.

El a precizat că ministerul pe care îl conduce va apela la autorităţile statului în cazul în care profesorii care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, "sub diferite forme", să facă acest lucru.

"Am primit în ultima vreme mesaje de la profesorii care doresc să se înscrie la concurs, care ne aduc la cunoştinţă faptul că fie sunt împidicaţi sub diferite forme să participe la concurs, neavând acces la anumite documente şcolare care sunt importante, sunt obligatorii pentru a finaliza dosarul, fie sub forme psihologice mai subtile se încearcă determinarea lor de a nu putea să se înscrie la concurs. Eu aş solicita ferm tuturor directorilor în funcţie să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care este nevoie, planurile de dezvoltare instituţională ale unităţilor şcolare, iar dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce din nou legea în şcoli".

Ministrul Educaţiei a spus că, până acum, pentru concursul de directori s-au înscris, pe platforma organizată de MENCS, peste 1.300 de profesori.

Dumitru a adăugat că deciziile de numire a noilor directori vor intra în vigoare începând cu semestrul următor.

"Deciziile de numire pentru noii directori nu vor fi semnate exact în momentul în care se încheie concursul, în aşa fel încât imediat din a doua zi noii directori să îşi ocupe funcţia. Vom aştepta să treacă această perioadă tocmai pentru că ne gândim la faptul că nu trebuie să perturbăm orele, să creăm o confuzie, iar decizia de numire va fi efectivă începând cu semestrul următor", a precizat ministrul.

El a mai afirmat că va face o propunere de modificare a legislaţiei în aşa fel încât să existe un număr limitat de mandate pentru directorii de unităţi de învăţământ preuniversitar, dar şi pentru inspectori.

La rândul său, secretarul de stat în MENCS Monica Anisie a spus că va exista supraveghere audio-video a concursului pentru directori, după ce la minister au sosit mesaje care susţineau că examenul poate fi viciat.

"Vom avea centru de examen, vom avea comisie de concurs şi vom avea şi supraveghere audio-video. Foarte multe mesaje pe care le-am primit în această perioadă erau mesaje care susţineau ideea că există posibilitatea ca acest concurs să fie viciat şi ne solicitau să avem înregistrări audio-video şi să tratăm acest examen exact cum tratăm şi examenele pentru elevi", a declarat Monica Anisie.

Ea  a precizat că reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor monitoriza concursul.

"Tot acest proces de concurs va fi monitorizat de către reprezentanţii ministerului. În fiecare centru de examen vor fi trimişi monitori din partea Ministerului Educaţiei tocmai pentru a asigura legalitatea acestui concurs, pentru a asigura pe toţi concurenţii că ne dorim să realizăm un concurs pentru profesionalizarea funcţiei de director. Comisia de cocnurs este realizată conform Legii educaţiei naţionale şi este compusă din: un reprezentant al inspectoratului şcolar, două cadre didactice desemnate de către Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ pentru care candidează cadrul didactic respectiv şi doi reprezentanţi ai autorităţilor locale", a spus Anisie.

Secretarul de stat a adăugat că MENCS scoate la concurs 6.545 de posturi de directori, dintre care pentru unităţi de învăţământ preşcolar - 800 de posturi, pentru şcoli - 4,955, pentru licee - 585, pentru palate şi cluburi ale copiilor, 203. În ceea ce priveşte posturile de directori adjuncţi, sunt scoase la concurs 2.500 de astfel de poziţii, dintre care, pentru şcoli - 1969, pentru licee - 497, pentru palate şi cluburi ale copiilor  - 36. Numărul total de posturi scoase la concurs este de 9.047, a declarat Monica Anisie.

Ea a  mai spus că, în sprijinul tuturor cadrelor didactice care îşi doresc să participe la concurs, începând de miercuri, în intervalul orar 8.00-16.00 va funcţiona Telverde 0800.801.100, la care cadrele didactice pot pune întrebări reprezentanţilor ministerului.

Ecaterina Andronescu a respins, luni, în plenul Senatului, acuzaţiile aduse de liberalii din comisia de învăţământ, în privinţa introducerii amendamentului care amână concursurile pentru funcţiile de director în şcoli, ea spunându-le să se intereseze dacă şefii lor de partid au cerut în teritoriu lista cu directorii care au fost puşi de miniştrii care nu au fost ai PNL.

Andronescu a afirmat că regretă nespus incidentul şi modul în care s-a exprimat colegul său din comisia de învăţământ. ”Nu am fost niciodată regizor în comisie, niciodată nu am fost preşedinte al acestei comisii, ci pălmaşul acestei comisii. Toţi colegii trebuie să recunoască, nu am trecut cu superficialitate peste un proiect de lege. Chiar şi când am discutat în contradictoriu, am găsit o soluţie”, a spus ea, precizând că toate amendamentele introduse de comisie au fost amendamentele comisiei, nu ale lui Andronescu. 

Ecaterina Andronescu a afirmat că a semnat raportul la iniţiativa legislativă şi atunci când a semnat pe raport, nu exista semnătura secretarului de comisie, care nu a fost prezent. 

Raportul Comisiei de Învăţământ apare semnat de către preşedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD), şi de către secretarul Dumitru Oprea (PNL). Însă acesta din urmă reclamă faptul că semnătura care a apărut pe raport nu îi aparţine.

Referitor la proiectul de lege care include amendamentul care amână concursurile pentru directori în şcoli, Ecaterina Andronescu a arătat că subiectul a fost politizat, dar nu ea a fost aceea care l-a politizat. Andronescu a anunţat că cere comisiei de învăţământ să dea dreptul şcolilor să îşi desemneze directorii pe baza unui plan managerial. ”Să nu mai spună nimeni că punem noi directorii şi să îi poată destitui când nu şi-au respectat proiectul de managament”, a mai spus Andronescu. 

Senatorul PNL Dănuţ Mihai a cerut, luni, în plenul Senatului, înlocuirea social-democratei Ecaterinei Andronescu din comisia de învăţământ în urma scandalului legat de amendamentul apărut la o iniţiativă legislativă, prin care se amână concursul pentru posturile de directori în şcoli, PNL acuzând-o pe aceasta că este ”principalul regizor” al introducerii acestui amendament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.