Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţă semnarea unui contract în valoare de 480 de milioane de euro care va însemna racordarea la reţeaua de apă-canalizare pentru aproximativ 103.000 de locuitori din 30 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Maramureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat, joi, alături de reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii publice de apă şi de canalizare şi ai VITAL S.A. Municipiul Baia Mare, contractul pentru “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş”, care ajunge la o valoare totală de peste 480 milioane de euro. La eveniment au participat Ionel Bogdan, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, precum şi reprezentanţi ai celor 30 de unităţi administrativ-teritoriale beneficiare, arată MIPE.

”De fiecare dată când ajung în Maramureş găsesc aceeaşi implicare când vine vorba de accesarea fondurilor europene şi un apetit constant pentru investiţii integrate cu impact major asupra comunităţii. Astăzi, adăugăm un nou proiect la lista consistentă de investiţii din bani europeni realizate prin efortul autorităţilor locale. Peste 100.000 de locuitori vor avea acces la servicii de alimentare cu apă şi la canalizare, ceea ce înseamnă că am mai făcut un pas important către atingerea obiectivului naţional de dezvoltare a infrastructurii şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Mai mult, este absolut firesc ca, într-o zonă în care s-au investit deja fonduri importante în domenii precum sănătate, turism, producerea de energie regenerabilă şi infrastructura rutieră, să existe şi o infrastructură de apă-canalizare la standarde europene”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Proiectul se va desfăşură în doua etape. Prima, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, urmează să fie finalizată în luna decembrie a acestui an. Valoarea totală a investiţiilor este de peste 200 de milioane de euro.

Etapa a doua, care se va implementa în perioada 2024-2025, se fundamentează pe prevederile Master Planului aprobat în 2013 şi este corelată cu investiţii din alte surse de finanţare.

Reţeaua de apă se va extinde cu 300 de kilometri, iar cea de canalizare cu 230 de kilometri

După implementarea proiectului, gradul de conectare şi conformare la serviciile de alimentare cu apă va creşte de la 63,1% cât este în prezent la 92%, fiind prevăzut ca procentul să crească în viitor la 100% prin investiţii din alte surse de finanţare.

Nivelul de conformare, înainte de proiect, a încărcării organice biodegradabile la sisteme de colectare în aglomerările din aria de acoperire a proiectului este de 61%, iar după implementarea proiectului acesta va atinge 82,7%, urmând să ajungă ulterior, prin noi investiţii, la 100 %.

Investiţiile realizate în ambele etape ale proiectului includ:

- Reţea de distribuţie apă potabilă (nouă): 301,47 kilometri

- Reţea de distribuţie apă potabilă (reabilitată): 20,60 kilometri

- Aducţiune (nouă): 182,57 kilometri

- Aducţiune (reabilitare): 26,72 kilometri

- Reţea canalizare (nouă): 230,17 kilometri

- Reţea canalizare (reabilitată): 37,15 kilometri

- Rezervoare înmagazinare: 41 kilometri

- Staţii tratare apă: 2 buc.

- Staţii epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 l.e.: 3 buc.

- Instalatie de tratare namol: 1 buc.

- Staţii epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 l.e. (extindere si reabilitare): 3 buc.

- Colector: 7,30 kilometri

- Rezervoare înmagazinare (reabilitare): 17 buc.

- Instalaţii de clorinare (noi): 26 buc.

- Instalaţii de clorinare (reabilitare) 1 buc.

- Captare de apa (noua): 1 buc.

- Captare de apa (reabilitate): 4 buc.

 

1,8 milioane de români, conectaţi la reţeaua de apă-canalizare prin POIM

MIPE mai arată că, în perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanţare în sectorul de apă şi apă uzată din România cu o valoare totală eligibilă de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte în valoare totală eligibilă de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.

Prin proiectele de infrastructură selectate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, locuitorii României beneficiază de o mai bună alimentare cu apă, ţinta ce urmează să fie atinsă la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populaţia României beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate, ţinta atinsă de POIM până în decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenţi.

În perioada de programare 2021-2027 continuă investiţiile în sectorul de apă-canalizare, Programul Dezvoltare Durabilă aduce resursele pentru alţi 3.768 kilometri conducte noi sau optimizate de apă şi 3.209 kilometri conducte noi sau optimizate de apă uzată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.