Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunţat, vineri, la Constanţa, că se află pe circuitul de avizare şi va intra în şedinţa de Guvern ordonanţa de garantare a pachetelor de servicii turistice, el spunând că “nu mai permitem ca cetăţeanul român să fie ţepuit de unii şmecheri”, iar banii pentru vacanţele oamenilor să fie folosiţi de agenţiile de turism de rea credinţă în alte scopuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trif a declarat, într-o conferinţă de presă, că au fost cazuri anul trecut în care turiştii au rămas fără bani şi fără vacanţe din acest motiv, iar prin acest sistem de asigurare turistul va fi protejat 100 la sută şi va exista şi un fond pentru repatrierea acestuia în caz că vor fi probleme.

“Este pe circuitul de avizare şi cu siguranţă pe ordinea de zi a şedinţei de guvern o să intre şi ordonanţa de garantare a pachetelor de servicii turistice. Nu mai permitem ca cetăţeanul român să fie, scuzaţi-mi expresia neministerială, ţepuit de unii şmecheri. Adică ei plătesc vacanţelor, firmele, agenţiile de rea cerdinţă le utilizează banii în alte scopuri, după care intră în insolvenţă, iar cetăţeanul român rămâne şi fără bani şi fără vacanţă. Mai mult decât atât, am avut cazuri anul trecut când au rămas şi în alte colţuri ale lumii îndepărtate şi nu am avut nici bani să îi aducem înapoi, să îi repatriem. Prin acest sistem de asigurare turistimul român o să fie protejat 100 la sută, iar în caz de probleme o să avem şi un fond de repatriere a lor”, a explicat Bogdan Trif.

El a precizat că în legătură cu acest subiect România se află pe două proceduri de infringement, iar până acum există o poliţă de asigurare de 50.000 de dolari.

“Noi suntem pe două proceduri de infringement pentru că aceste două directive, pentru că mai avem o directivă din 2014, spuneau în mod clar trebuie garantate 100 la sută pachetele de servicii turistice. Din păcate nu a avut nimeni curaj să facă lucru acesta. Ce s-a întâmplat ? S-a venit cu o altă ordonanţă în care a spus că nu se garantează 100 la sută, ci doar se încheie o poliţă de asigurare de 50.000 de dolari. Cu alte cuvinte şi putem lua cazul Omnia, vinzi pachete de opt milioane de euro, îi joci la bursă sau faci alte investiţii imobiliare şi dacă nu îţi merge activitatea intră firma în insolvenţă, după care oamenii se duc la poliţa de asigurare de 50.000 de dolari. Bineînţelesc că dacă împărţiţi 50.000 de dolari la opt milioane o să vedeţi că nu rămâne absolut nimic. Era un fel de şmecherie care s-a perpeuat de-a lungul timpului”, a mai afirmat ministrul.

El consideră că această măsură va disciplina piaţa asigurărilor în zona de servicii turistice.

“Nu vreau să acuz agenţiile de turism, majoritatea sunt de bună credinţă, am o colaborare cu ele, dar această măsură a noastră va veni să disciplineze o piaţă a asigurările în care nu a intrat nimeni până acum, nu a avut curajul nimeni să intre”, a explicat Trif. 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.