Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a avut, marţi, noi discuţii cu reprezentanţii transportatorilor, el afirmând că, în mai puţin de o săptămână, au fost făcuţi paşii necesari pentru implementarea măsurilor pentru acest domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, marţi a avut loc, la sediul instituţiei, o nouă întâlnire între ministrul Sorin Grindeanu şi reprezentanţii Confederaţiilor patronale şi Federaţiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri.

Ministrul Sorin Grindeanu a apreciat deschiderea şi sprijinul manifestat de partenerii sociali în identificarea soluţiilor necesare la problemele existente în transportul rutier.

"Doar prin dialog constant putem să ajungem la rezolvările aşteptate de industrie. În mai puţin de o săptămână, am făcut paşii necesari pentru implementarea măsurilor pentru acest domeniu”, a susţinut el.

Ministrul a arătat că, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, aspectele legate de reintroducerea toleranţelor la mase şi dimensiuni pentru depăşirile peste limitele maxime admise au fost soluţionate prin adoptarea Ordonanţei pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, act normativ promovat de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

În aceeaşi şedinţă de Guvern au fost adoptate actele normative promovate de MTI prin care s-au soluţionat şi celelalte cereri ale partenerilor sociali, respectiv:

1. Eliminarea diferenţierii între transportul rutier naţional şi transportul rutier internaţional în privinţa acordării despăgubirilor conform Convenţiei CMR, prevedere stabilită prin Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transportului rutier

2. Posibilitatea reducerii tarifelor Autorizaţiilor Speciale de Transport (AST) prin asigurarea competenţei Adunării Generale a Acţionarilor a CNAIR S.A. privind aprobarea tarifelor pentru prestaţiile specifice, altele decât tariful de utilizare a reţelei de drumuri. Acest aspect a fost reglementat prin Hotărârea pentru modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome "Administraţia Naţională a Drumurilor din România"

3. Eliminarea obligativităţii deţinerii de către conducătorii auto a atestatului pentru transport agabaritic. Solicitarea partenerilor sociali a fost transpusă prin adoptarea actului normativ prin care este modificată OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

De asemenea, în ceea ce priveşte măsurile care nu necesită adoptarea prin acte normative, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a iniţiat, în vederea reducerii timpilor de aşteptare, implementarea separării fluxurilor UE şi non-UE în punctele de trecere a frontierei (care permit acest lucru) şi este în derulare identificarea soluţiilor tehnice aferente.

Totodată, arată ministerul, au fost realizate şi următoarele demersuri cerute de transportatori:

- corelarea periodicităţii examinării psihologice a personalului din transportul rutier cu termenele aplicate în cazul transportului feroviar. Măsura este realizată la nivelul MTI, prin aprobare ordin de ministru, mai este necesară şi aprobarea Ministerului Sănătăţii;

- corelarea Ordinului MTI 995/2011 (normele şi procedurile de control ale ISCTR) cu noile prevederi din HG 1317/2023. Măsura este în curs de implementarea prin elaborarea proiectului de act normativ de către direcţia de specialitate din cadrul ministerului.

În această perioadă, s-au constituit grupurile de lucru pentru modificarea OG nr. 49/2022 privind transportul alternativ, dar şi pentru îmbunătăţirea cadrului normativ în vederea eliminării ”pirateriei” în transporturi. Tot în cadrul grupurilor de lucru s-a stabilit să fie discutate şi găsite soluţii pentru modificarea cadrului legislativ privind condiţiile de omologare, instalare şi montare a tahografelor inteligente generaţia 2.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.