Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, sâmbătă, că planul naţional integrat de combatere a cancerului va fi lansat săptămâna viitoare şi că autorităţile vor să acceseze fonduri europene pentru a finanţa proiectul, care va fi iniţiat în institutele din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, la conferinţa "Medici pentru tine", că statul îşi doreşte să acceseze fonduri europene astfel încât România să aibă unităţi de screening pentru cancer, în condiţiile în care, potrivit unui studiu, 40 la sută dintre cazurile de cancer pot fi prevenite.

"Săptămâna viitoare, în prezenţa premierului şi a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene, vom lansa, în fine, după ani de dezbateri, planul naţional integrat comprehensiv de combatere a cancerului. Ne propunem în acest moment un program-pilot, pilotat de institutele naţionale din Iaşi, Bucureşti şi Cluj. Programul va fi finanţat, sperăm, aplicând la programe de fonduri europene. Colegii din Oradea au aplicat la un program transfrontalier, finanţat din fonduri norvegiene, şi au înfiinţat unităţi de screening de o parte şi de cealaltă a graniţei. Este lăudabil şi unic în România. Este însă o unitate de care nici nu ştiam, pentru că nu era anunţată, dar care, cu siguranţă, va face parte din acest proiect-pilot", a precizat ministrul.

Patriciu Achimaş-Cadariu a caracterizat sistemul de prevenţie a cancerului ca unul care "a pornit şchiop" şi a declarat că se concentrează pe dezvoltarea unor programe care să ducă la depistarea afecţiunilor oncologice într-o formă cât mai incipientă.

"România are un sistem de screening, care a pornit şchiop. În funcţie de reţelele mai active sau nu, lucrurile stau diferit. Regiunea Nord-Vest este norocoasă şi cea mai activă. În alte regiuni lucrurile nu stau atât de bine (...). Ne dorim să nu ajungem să identificăm boli doar în stadii avansate, când tratamentul este greu de suportat, şi să aducem boala în tratarea în faza incipientă, dacă putem. Uneori, chiar şi în stadiul incipient, tratamentul ar putea să nu fie eficient. Vrem să modificăm rata mortalităţii. Tratamentele în oncologie afectează calitatea vieţii şi vrem să salvăm cât mai mulţi pacienţi fără să le afectăm negativ calitatea vieţii", a spus el.

Ministrul Sănătăţii a atras atenţia asupra faptului că, în România, încă nu există un program de screening pentru cancerul de sân, iar procentul femeilor care fac mamografii la intervale regulate este foarte scăzut.

"În România, în acest moment, nu există un program de screening pentru cancerul de sân. Ne propunem o creştere a identificării formelor localizate şi o scădere a celor avansate sau metastatice. În România, 85 la sută dintre femei nu utilizează mamografia (...). Populaţia îmbătrâneşte şi avem astfel un număr tot mai mare de neoplazii maligne. Profilaxia va scuti multă suferinţă şi va economisi mulţi bani. Până atunci, avem multe cazuri de tratat şi trebuie sa rămânem într-o realitate financiară", a spus ministrul Sănătăţii.

Patriciu Achimaş-Cadariu a participat, la Cluj-Napoca, la conferinţa "Medici pentru tine". Evenimentul îşi propune să atragă atenţia asupra unor mituri şi realităţi legate de probleme precum cancerul, nutriţia, automedicaţia şi donarea de sânge. Conferinţa este o premieră naţională şi este organizată de Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.