Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a vizitat, joi, Maternitatea Arad, care este în pericol să se prăbuşească parţial din cauza lipsei investiţiilor în imobilele retrocedate, el susţinând mutarea într-o clădire construită pentru Secţia TBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a fost la Arad pentru a evalua problemele de la Maternitate, care funcţionează în trei clădiri, două dintre ele fiind foarte vechi şi retrocedate, astfel că din cauza lipsei investiţiilor au suferit degradări importante şi sunt în pericol să se prăbuşească parţial.

Ministrul a declarat că "o soluţie perfectă nu există" în acest caz, dar cea mai bună variantă este mutarea într-o clădire recent finalizată de Consiliul Judeţean pentru Secţia TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU).

"Există această clădire nouă, dar trebuiesc regândite nişte circuite, trebuie făcute nişte investiţii pentru a se construi bloc operator, sală de naştere, elemente care nu se găsesc în structura actuală. Se va face cât de repede un studiu, vom detaşa epidemiologi specializaţi în acest sens", a declarat Cadariu.

Ministrul a spus că studiul poate fi finalizat în câteva săptămâni, iar "în următoarele luni să fie definitivat acest spaţiu pentru specializările de obstetrică-ginecologie şi neonatologie".

Patriciu Achimaş Cadariu a spus că nu este suficient spaţiu pentru mutarea întregii maternităţi, dar nu a precizat ce se va întâmpla cu specializarea ATI, în cazul mutării celorlalte două specializări.

Ministrul a declarat că problema de la Maternitate "este stringentă".

"Cade tavanul la propriu (...) Cad pereţii. Sunt crăpături. Aceasta este soluţia cea mai rapidă (mutarea în noua clădire - n.r.), nu este perfectă, e cea mai bună în acest moment, copiii reprezintă o prioritate", a spus Cadariu.

El s-a referit şi la situaţia complicată a SCJU Arad, care are numeroase imobile retrocedate, motiv pentru care mai multe secţii funcţionează în condiţii improprii, pentru că nu s-au mai putut face investiţii. Printre altele, este vorba de Secţia TBC şi Secţia Infecţioase Adulţi.

"Spitalele din Arad s-au unit într-un singur management (reformele din 2010 - n.r.), o chesiune foarte bună, dar rămâne problema numeroaselor locaţii (retrocedate - n.r.), dificil de rezolvat. Există soluţia construirii unui spital modular, dar pe termen lung", a spus ministrul.

Conform sursei citate, se analizează posibilitatea finanţării construirii unei noi secţii pentru Infecţioase Adulţi, în urma sprijinului solicitat de Consiliul Judeţean la începutul acestui an.

"Bugetul nostru este limitat, avem 40 de judeţe pe care trebuie să le acoperim (...) Vom evalua proiectul la rectificarea bugetară. Deocamdată putem confirma că alocăm şapte incubatoare noi la Arad şi un RMN, care costă în jur de şapte milioane de lei", a declarat ministrul.

În 29 februarie, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, declara, într-o conferinţă de presă, că judeţul ar putea deveni primul din ţară fără o maternitate publică, dacă nu se găsesc soluţii urgente pentru mutarea unităţii în altă clădire, imobilele în care funcţionează în prezent fiind foarte degradate, cu risc de prăbuşire parţială.

"Problema de la Maternitate s-a acutizat, avem o situaţie critică. Una dintre clădiri, Neonatologia, are risc seismic ridicat. E locul unde stau bebeluşii, dar nu se pot face investiţii, pentru că imobilul nu ne aparţine. Cade tencuiala, grupurile sanitare au probleme şi încălzirea imobilului a fost dificilă în această iarnă. În anumite încăperi, personalul nu are curajul să circule decât pe margine, pentru că plafoanele trepidează, se pot prăbuşi. Unele încăperi au fost deja dezafectate din cauza riscurilor", spunea Ţolea.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a interzis accesul în balcoanele celor două clădiri vechi, pentru că acestea se pot prăbuşi în orice moment.

"Cu toate acestea, accesul în unele saloane nu se poate face decât prin aceste balcoane nesigure. Oricând se pot întâmpla accidente foarte grave. Cred că am putea avea probleme mult mai mari decât cele relatate de presă de la alte maternităţi", declara şeful interimar al Consiliului Judeţean.

Maternitatea funcţionează, în urma restructurărilor din sănătate care au avut loc în 2010, dată până la care a fost spital, ca secţie a SCJU Arad, având trei imobile în aceeaşi curte din centrul oraşului. Două dintre imobile, vechi de peste 150 de ani, au fost retrocedate foştilor proprietari, iar în ultimii zece ani nu s-au putut face investiţii, chiar dacă degradări majore existau deja, pentru că reparaţii capitale nu s-au făcut de câteva decenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.