Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, după discuţiile cu reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, că s-a ajuns la o înţelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale şi a unor măsuri de reformă a activităţii personalului din sănătate. La discuţiile de la Guvern a participat şi premierul Marcel Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii a declarat la finalul unei noi runde de discuţii cu reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, că aceste discuţii au avut loc în prezenţa premierului Marcel Ciolacu şi a vicepremierului Marian Neacşu.

”S-a ajuns la o înţelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale şi a unor măsuri de reformă a activităţii personalului din sănătate”, a spus ministrul. Rafila a spus că înţelegerea prevede realizarea de modificări şi completări a Ordonanţei 63/2023, care să permită plata integrală a indemnizaţiilor şi sporurilor prevăzute în legea 153 din 2017 şi completări referitoare la modalitatea de acordare a drepturilor salariale.

Rafila a mai menţionat ca propuneri agreate identificarea soluţiilor de acordare a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în ture, finalizarea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector sănătate, prin soluţionarea propunerilor Federaţiei Solidaritatea sanitară, referitoare la recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru sub forma pauzei de masă de 30 de minute, care să fie inclusă în timpul de lucru. În plus, s-a ajuns la un acord privind ”recunoaşterea dreptulului de păstrare a concediului de odihnă neefectuat şi a orelor nerecuperate şi neplătite şi recunoaşterea ca stagiu de cotizare suplimentar a timpului de lucru desfăşurat în gărzi şi împlinirea stagiului maxim de cotizare, precum şi identificarea unei soluţii privind excluderea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% pentru fiecare ordonator de credite aferente sporurilor acordate”.

”Acestea sunt câteva elemente, am avut o discuţie tehnică, împreună căutăm să corectăm anumite prevederi care limitează acordarea sporurilor prevăzute în ordonanţa 63 şi cred că a fost o discuţie bună, a fost deschisă, sinceră”, a precizat Rafila.

Ministrul a mai spus că se vor vedea din nou săptămâna viitoare pentru punerea în practică a unora dintre aceste propuneri care au fost deja elaborate în cursul zilei de astăzi.

Reprezentantul Federaţiei, Viorel Rotilă, a declarat la rândul lui că s-a intrat într-o negociere cu Executivul. 

”Cred că în acest moment pot spune că am intrat într-o negociere cu Guvernul României, pe o categorie de drepturi a căror acordare ţine doar de guvern”, a spus acesta.

El a precizat că anterior au declanşagt o negociere cu Ministerul Sănătăţii, care a durat 6 luni, care s-a dovedit deosebit de eficientă.

”Ceea ce am putut să rezolvăm la nivel de minister, am rezolvat în special pe zona contractului colectiv de muncă şi pe zona proiectului noii legi a salarizării, mai avem câteva aspecte de definitivat”, a completat reprezentantul sindicatului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.