Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se arată „foarte serios afectat” de situaţia de la maternitatea din Botoşani, unde o tânără a cărei sarcină s-a oprit din evoluţie a murit, după şapte ore în care niciun cadrul medical nu a făcut nimic pentru ea. „„Asta e principala neregulă: că nu au acţionat”, spune ministrul, subliniind că moartea tinerei femei nu a fost legată de o eroare medicală,„ cât de o lipsă de interes şi de empatie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Lucrurile care ne-au contrariat extrem de mult şi ne-au şi afectat au dus şi la o decizie de a sesiza Poliţia judeţului Botoşani pentru că acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi de empatie. Dar mă feresc să mă antepronunţ, până vom avea mai multe date. Avem examenul de la medicină legală, e clar că inacţiunea a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă”, a afirmat vineri, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă. 
Ministrul se arată „afectat foarte serios” de situaţia de la maternitatea Botoşani şi spune că aceasta „trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul”.
Întrebat dacă angajaţii de pe secţie dormeau în loc să intervină în cazul tinerei, ministrul a răspuns că nu cunoaşte acest aspect dar că „faptul că nu au acţionat atâtea ore este o problemă” din punctul său de vedere. 
„Asta e principala neregulă: că nu au acţionat. Era o constatare legată de oprirea din evoluţie a sarcinii şi o astfel de situaţie trebuia abordată medical, nu trebuia temporizată până a doua zi, cred eu, dar astea sunt opiniile mele, nu trebuie să le consideraţi oficiale, pentru că un raport oficial îl vom avea după ce toate organismele care au fost sesizate vor investiga şi vor avea o concluzie comună”, mai spune Rafila. 
Întrebat dacă medicul care era de gardă va mai avea dreptul de a profesa după nefericitul  eveniment, ministrul a explicat că instituţia care decide acest lucru este Colegiul Medicilor, care de altfel, a fost sesizat cu privire la acest caz.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.